Van onze SNS-correspondent kregen wij de volgende samenvatting over de situatie in Portugal en breder, in Europa toegezonden.
Premier Socrates heeft laten weten dat Portugal voorlopig geen beroep hoeft te doen op het Europese noodfonds, maar daar denkt de markt heel anders over..  
Het rendement op 10-jaars schuldpapier van Portugal is gestegen naar ca 8%. S&P heeft de rating verlaagd van BBB naar BBB-, het laatste rijtuig in de Investment Grade Train. Nog 1 notchje lager en Portugal moet overstappen op het streekvervoer van de firma Junk.
 
Hoe S&P de rating van AA- in 2007 heeft teruggeknepen naar de huidige BBB- kunt u zien in de tweede bijlage. Jose Socrates heeft keer op keer gezegd dat Portugal helemaal geen Europese steun nodig heeft, echt niet,  maar van de €5Mrd die Portugal in kas heeft kan de €9Mrd aflossingen in april en juni niet betaald worden. Het bonnetje van april kan nog we maar het ziet er naar uit dat het in juni niet meer gaat lukken. Als Portugal vandaag een lening uit zou geven met een 3.33% coupon zoals Duitsland dat zou kunnen, dan zou de prijs van deze obligatie 69% zijn om het intee rendement uit te laten komen op de 8% die het land eigenlijk moet betalen. In de bijlage hebben we het bekende lijstje van landen en hun theoretische 10 jaars prijzen opgenomen.
 
In de markt maakt men zich zorgen over de status van het European Stability Mechanism dat vanaf 2013 in werking treedt. Dit fonds zal een hogere crediteurenstatus krijgen dan gewone obligatiehouders waardoor de “recovery rate” eerder een soort waterval zal worden: eerst het ESM afbetalen en dan zien wat er nog overschiet voor de senior bondholders. Als obligatiehandelaren en speurders naar relatieve waarde vinden we het natuurlijk fantastisch dat er weer een tweedeling in de markt komt want dat brengt mogelijkheden en handel met zich mee maar wanneer we het in een breder kader bekijken is het natuurlijk heel slecht. Ook zullen we een hoop computerprogramma's moeten aan gaan passen want senior is dan niet meer senior. Ingewikkeld allemaal wat die politici bedenken. Tijdelijk is permanent, belofte is geen schuld en rechten zijn gunsten.
 
Lees ook de volgende twee opmerkelijke berichten. De nieuwe Braziliaanse president Dilma Roussef heeft tegen een Portugese krant verklaard dat Brazilië nadenkt hoe zij hun voormalige koloniale heerser kan ondersteunen en overweegt om Portugese staatsobligaties op te kopen. Daaaast kwam de Wall Street Joual met het bericht dat de Portugese staatsschuld 2 miljard hoger is dan officieel wordt gepresenteerd..
 
 
 
Onze SNS-correspondent meldde ons dat Portugal onverwachts toch kortlopend staatspapier uit gaat geven. Als het niet de Chinezen zijn, dan zou het om een Samba-lening kunnen gaan..