Jim Rickards: Federal Reserve is leidend in de valuta-oorlog

TIP: Onder de video staat een beknopte vertaling van het interview.

Bloomberg (B): Je zegt dat de Fed op dit moment aan de leiding gaat in de valuta-oorlog?

Rickards (R): De valuta-oorlog is in feite een spel van actie en reactie. De actie komt van de Federal Reserve met haar QE2 en QE3 programma's. Het draait om het goedkoper maken van de dollar door een lage rente, interventies als Operation Twist en monetaire verruiming door de centrale bank.

B: Gaat dat in 2013 nog door?

R: Natuurlijk, want het doel is nog niet bereikt. De dollar is nog niet genoeg verzwakt, Amerika heeft haar zinnen gezet op een daling van 20 tot 30 procent van de dollar ten opzichte van andere valuta.

B: En Japan, die doen toch ook aan monetaire verruiming en houden de rente toch ook al zeer laag?

R: Japan is een bijzonder geval. Dit land haar valuta laten verzwakken tegenover andere valuta, omdat het vorig jaar zwaar getroffen is door een aardbeving, tsunami en niet te vergeten de keramp bij Fukushima. Japan is tevens een van de belangrijkse kopers van Amerikaanse staatsobligaties en daarmee een belangrijke steun voor de financiering van de schulden van Amerika. China heeft haar positie in Amerikaanse staatsobligaties juist wat afgebouwd.

Beanke impliceerde eind september in Tokyo dat de dollar goedkoper moeten worden en dan andere landen hun munt moeten laten aansterken. Je moet in de gaten houden hoe de handelspartners van de VS reageren op het zwakke dollarbeleid. Brazilië voert een actieve  valuta-oorlog met de VS, maar die kunnen ze niet winnen. Daarvoor is Amerika te machtig.

In Europa hanteert men een andere aanpak. Sterke economieën zoals Duitsland exporteren niet meer door de munt goedkoper te maken, maar door de kwaliteit van hun producten te verbeteren en door technologische innovaties toe te passen. Ook zijn er landen die ervoor kiezen om een gunstig ondeemersklimaat te creëeren en relatief weinig belasting te heffen. Singapore en Europa pakken dit goed aan. De rest van de wereld heeft nog niet duidelijk een richting gekozen. Australië wil de rente verlagen, Brazilië maakt er een puinhoop van.

B: Zit Amerika in een depressie?

R: Zeker weten, de rente blijft zeven jaar lang op een extreem laag niveau (tot in 2014 volgens Beanke). Dat hoort bij een depressie, de lage rente is een poging om de economie op gang te helpen.

B: Dus goud moet je hebben?

R: Goud is absoluut waar je moet zitten.

B: Omdat goud niet bijgedrukt kan worden via QE.

R: Precies!

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo