Trump: “China is kampioen muntmanipulatie”

Volgens de Amerikaanse president Trump is China kampioen in het manipuleren van haar munt. Dat zei hij donderdag in een exclusief interview met Reuters. Door de munt kunstmatig goedkoop te houden ten opzichte van de dollar verdwijnen er volgens Trump veel banen in de Amerikaanse industrie.

De nieuwe Amerikaanse regering onder leiding van Trump heeft China nog steeds niet officieel de status van valutamanipulator gegeven, hoewel dat wel één van de speerpunten was in de presidentscampagne van de Republikein.

Valutamanipulatie

Volgens minister van Financiën Stephen Mnuchin is de nieuwe regering nog niet zo ver om die status toe te kennen aan de tweede grootste economie van de wereld. Momenteel worden de handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en al haar handelspartners onderzocht. De resultaten daarvan worden op 15 april in een halfjaarlijks rapport gepubliceerd.

“We hebben een procedure binnen het Ministerie van Financiën waarin we naar alle valutamanipulaties kijken. We gaan door dat proces, net zoals we dat in het verleden gedaan hebben. We spreken nog geen oordeel uit zolang dat proces nog loopt”, zo verklaarde Mnuchin in zijn eerste interview voor de televisie in zijn rol als minister van Financiën.

In 2014 begon China met het afbouwen van haar enorme valutareserve van $4 biljoen en heeft sindsdien al $1 biljoen van de hand gedaan. Volgens sommige analisten moet China dat wel doen om de waarde van haar munt te ondersteunen, volgens anderen is het een strategie van China om dollarreserves snel te verkopen nu deze nog waarde vertegenwoordigen.

Importheffingen

Krijgt China officieel de status van valutamanipulator, dan is de Amerikaanse regering verplicht onderhandelingen te starten om het probleem op te lossen. Lukt dat niet, dan kan de VS importheffingen of andere importbeperkende maatregelen nemen. In 1988 kregen Taiwan en Zuid-Korea de status van valutamanipulator. In 1994 kreeg China deze status, maar die werd later weer ingetrokken.

Trump heeft al gedreigd met hoge importheffingen voor goederen uit China, Mexico en Duitsland, drie belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse president hanteren al deze landen een te goedkope valuta, waardoor ze een oneerlijke concurrentievoordeel hebben ten opzichte van bedrijven die in de Verenigde Staten produceren.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders