Chinese banken hoeven met ingang van volgend jaar minder dollars als reserve aan te houden, zo maakte de Chinese regering deze week bekend. De reserveverplichtingen worden versoepeld, waardoor de banken gezamenlijk enkele tientallen miljarden dollars minder aan hoeven te houden. Als gevolg van deze maatregel steeg de waarde van de yuan met 0,32%, de grootste stijging in een dag sinds 6 mei. Ten opzichte van begin dit jaar is de yuan verzwakt tegenover de dollar, maar dat komt vooral door de uitzonderlijke dollarsterkte. De Amerikaanse valuta steeg dit jaar tegenover alle valuta in de wereld.

Het verlagen van de reserve verplichtingen voor banken is een significante stap. In het verleden heeft China haar munt altijd kunstmatig goedkoop gehouden door dollaroverschotten als onderpand te gebruiken voor de yuan. Daardoor absorbeerde China in feite een groot deel van de dollarinflatie van de afgelopen jaren. De dollar bleef sterk omdat deze als reserve werd aangehouden, terwijl er steeds meer yuan in de Chinese economie circuleerden. Door de waarde van de Chinese yuan laag te houden kon het land haar exportmotor verder uitbreiden, waardoor de Chinese economie razendsnel gegroeid is.

Goedkope yuan

Nu de Chinese economie volwassen begint te worden moet ook dit oude export-gedreven groeimodel herzien worden. De Chinese bevolking moet meer koopkracht krijgen en in staat zijn goederen uit het buitenland te kopen. Dat doel is niet verenigbaar met dat van een goedkope munt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat China de waarde van haar yuan vanaf 2005 drie jaar lang liet stijgen tegenover de dollar. Dat gebeurde opnieuw in juni 2010, toen de dreiging van een wereldwijde financiële crisis kleiner was geworden. Sinds 2005 apprecieerde Chinese munt met 25% ten opzichte van de dollar, zoals de volgende grafiek laat zien.

yuan-usd-wisselkoers

China laat de waarde van de yuan geleidelijk appreciëren (Bron: XE)

Vrije wisselkoers

In plaats van de waarde van de yuan actief te onderdrukken laat de Chinese regering en de centrale bank de waarde van de munt meer en meer aan de markt over. De plaatsvervangend gouverneur van de Chinese centrale bank heeft in november al gezegd dat de centrale bank richting een vrije wisselkoers van de yuan wil en dat de centrale bank zich terugtrekt van haar reguliere interventies in de valutamarkt. In oktober 2013 maakte de Chinese centrale bank al bekend dat ze niet langer dollars wil accumuleren, wat in feite betekent dat ze niet langer de waarde van de munt wil onderdrukken. Vorig jaar steeg de Chinese yuan met 2,9% in waarde tegenover de dollar, waarmee het de best presterende munt uit Azië was. Dit jaar was China niet geheel verrassend netto verkoper van Amerikaanse staatsobligaties, zoals we onlangs op Marketupdate lieten zien.

China heeft de laatste jaren niet alleen de waarde van de munt laten stijgen ten opzichte van de dollar, ook tekende ze verschillende handelspartners valutaswaps om het gebruik van de yuan in internationale handel te bevorderen ten koste van de Amerikaanse dollar.