Banken Griekenland gaan dicht, maximaal €60 per dag pinnen

De Griekse banken blijven de hele week gesloten en spaarders in Griekenland mogen per dag nog maar €60 pinnen. We schreven in februari al dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat er kapitaalcontroles ingevoerd zouden worden, maar de ECB wist dat nog behoorlijk lang uit te stellen door steeds het noodkrediet aan de Griekse bankensector op te rekken. Griekse spaarders haalden de laatste maanden onafgebroken miljarden euro’s uit de geldautomaten, zo veel dat er nu 40% meer contant geld in Griekenland is dan begin dit jaar.

Toeristen die op vakantie gaan naar Griekenland kunnen nog wel zonder beperkingen contant geld blijven pinnen, maar ook zij doen er verstandig aan wat meer contant geld mee te nemen. Winkels en restaurants zullen daarom vaker vragen om met contant geld te betalen.

alpha no moneyBanken gesloten

Tot en met 6 juli blijven de Griekse banken gesloten, maar het is nog maar zeer de vraag of daarmee ook de limiet van €60 per dag opgeheven kan worden. De Griekse premier Tsipras beloofde dat het geld van spaarders veilig is, maar dat is natuurlijk het enige politiek correcte antwoord dat hij kan geven. Banktegoeden worden gegarandeerd tot €100.000 per persoon per bank, maar deze garantie is slechts gedekt door de totale Griekse bankensector. Valt er één bank om, dan moeten andere banken ervoor zorgen dat de verliezen van spaarders gecompenseerd worden.

Het is een valse garantie die in de werkelijkheid alleen geboden kan worden als een kleine bank omvalt. In het geval van een systeemcrisis, waarbij meerdere banken in de problemen komen, kan noch de Griekse bankensector als geheel noch de Griekse overheid de verliezen dragen. In een dergelijk noodscenario moet er op Europees niveau iets geregeld worden om de spaartegoeden van banken te garanderen. De ECB wil deze rol vast niet op zich nemen, maar ook banken in andere Europese landen zullen niet happig zijn om dit risico op zich te nemen. De Financial Times schreef vorige week al dat Grieken vaker hun schulden niet afbetalen.

greece-bank-deposits

Griekse banktegoeden vanaf 2006

Beurzen hard onderuit

Op Marketupdate zagen we de kapitaalcontroles in Griekenland al aankomen, maar kennelijk waren veel beleggers niet op de hoogte dat het zo snel zou gaan. Na de misplaatste euforie van vorige week openden de aandelenmarkten wereldwijd flink lager. De Japanse Nikkei index ging vandaag 2,88% omlaag en de Chinese Shanghai Composite sloot de eerste beursdag van deze week af met een verlies van 3,29%. Afgelopen vrijdag ging de Chinese aandelenmarkt al met 7,4% omlaag.

Ook Europese beurzen staan op verlies. De AEX index staat op het moment van schrijven 3,5% lager op 477 punten en het verlies op de Duitse beurs is al opgelopen tot 3,35%.Uit vrees voor een totale paniek is de Griekse aandelenmarkt vandaag gesloten. Vorige week veerde de beurs op, toen er nog hoop was op een snel akkoord tussen de Griekse regering en de schuldeisers en de ECB nog bereid was de noodkredieten aan banken op te hogen.

greece-banks

Grieken haalden de laatste maanden massaal geld van de bank

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *