Ruim 40% meer contant geld in Griekenland door bankrun

In een paar maanden tijden is de hoeveelheid contant geld in Griekenland met meer dan 40% toegenomen van €30 naar €43 miljard, zo blijkt uit onderzoek van Barclays. Uit angst voor het sluiten van banken en de invoering van kapitaalcontroles zoals in Cyprus halen spaarders miljarden aan contant geld uit bankautomaten. Grieken vertrouwen de banken niet meer en halen daarom meer contant geld in huis. Ook vakantiegangers die naar Griekenland gaan wordt geadviseerd wat meer contant geld mee te nemen, omdat niemand meer durft te garanderen dat de banken deze zomer open blijven.

Sinds het begin van dit jaar hebben Griekse spaarders ongeveer €25 miljard aan spaartegoeden weggehaald bij de bank. Ongeveer de helft daarvan werd omgezet in contant geld, de andere helft is naar alle waarschijnlijkheid weggesluisd naar bankrekeningen in het buitenland. Om te voorkomen dat de Griekse bankensector zou bezwijken onder de uitstroom van spaartegoeden besloot de ECB afgelopen vrijdag nogmaals voor meer dan €3 miljard aan liquiditeit te verstrekken.

GreeceBankNotes

Aantal bankbiljetten in omloop is de afgelopen maanden sterk toegenomen in Griekenland (Bron: Zero Hedge)

D-Day voor Griekenland?

Vandaag vindt er belangrijk topoverleg plaats tussen de Griekse regering en de schuldeisers. Het is nog uiterst onzeker of er een akkoord komt. De financiële markten hebben vertrouwen in een goede afloop, want de Europese aandelenmarkten openden vandaag flink hoger. De AEX-index opende met een winst van 2,26% en de Duitse DAX noteerde zelfs een plus van 2,66%. De wisselkoers tussen de euro en de dollar bleef stabiel op bijna $1,14, terwijl goud en zilver iets lager aan de week begonnen.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders