Britse huizenprijzen stijgen met £10.000 in één maand

De gemiddelde huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn tussen april en mei met bijna £10.000 gestegen, de grootste maand-op-mand stijging ooit gemeten. Volgens cijfers van Rightmove, een website waar huizen te koop en te huur worden aangeboden, zijn de gemiddelde prijzen het afgelopen jaar al met 9% gestegen. De website, die al sinds 2001 huizenprijzen verzamelt, zag de gemiddelde prijs deze maand stijgen naar een record van £272.003. Het gemiddelde worden overigens wel vertekend door Londen, waar de prijsstijging jaar-op-jaar 16,3% bedraagt. In de rest van het land was de stijging gemiddeld 4,9%.

Huizenprijzen stijgen met £4.405 per week

De vraagprijs in Londen is sinds het begin van dit jaar al met bijna £80.000 gestegen, omgerekend £4.405 per week. Buiten de hoofdstad stegen de prijzen dit jaar met gemiddeld £1.521 per week. De extreme prijsstijging is het resultaat van een sterk stimulerend beleid van de Britse overheid en de Bank of England. Een lage rente, gecombineerd met soepele kredietvoorwaarden en het Help to Buy programma maken het voor veel mensen aantrekkelijker om te kopen dan om te huren. De prijsstijging die daar het gevolg van is lokt ook speculatieve vraag uit.

De Bank of England zegt dat ze iets wil doen aan de hoeveelheid geld die mensen kunnen lenen voor een huis. In maart waarschuwde de centrale bank al dat de meeste woningen gefinancierd werden met hypotheken die meer dan vier keer zo hoog waren als het jaarinkomen. Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, suggereerde om die reden een ‘betaalbaarheidstoetsing’. Deze toetsing zou moeten voorkomen dat mensen teveel geld lenen voor een huis. Huizenkopers die meer dan vier of vijf keer hun inkomen lenen zijn volgens de gouverneur een potentieel probleemgeval in de toekomst.

Politiek

De politiek schuift de verantwoordelijkheid af op de centrale bank. Premier Cameron zei dat de gouverneur van de centrale bank alle bevoegdheden heeft om een nieuwe huizenbubbel te voorkomen. Vice-premier Nick Clegg zei dat de overheid haar eigen stimuleringsprogramma’s zal afbouwen, indien de centrale bank daarom vraagt. Het is opmerkelijk dat de regering haar verantwoordelijkheid niet wenst te nemen. Alle signalen wijzen erop dat er sprake is van bubbelvorming op de Britse woningmarkt. De centrale bank spreekt wel haar zorgen uit over de huizenmarkt, maar tegelijkertijd hanteert ze een extreem lage rente die onverantwoord leengedrag aanmoedigt.

Huizenprijzen Verenigd Koninkrijk stijgen in één maand met £10.000

Huizenprijzen Verenigd Koninkrijk stijgen in één maand met £10.000

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Britse huizenprijzen stijgen met £10.000 in één maand

  • Engeland is een groot casino. De centrale bank heeft al 375 mrd pond in de London City gepompt en de aankoop van onroerend goed wordt alom met garanties en prikkels gestimuleerd. Het publiek-private schuldniveau bedraagt door dit schuldgedreven groeimodel inmiddels 550% van het BBP. Dit speculatieve opportunistische eiland is nu zichzelf volledig aan het ruïneren.

    http://www.economie-macht-maatschappij.com/bank-of-england.html

    Beantwoorden
    • Ik zie het ook vrij somber in. Het probleem is dat we schuldengroei nog steeds als economische groei zien en denken dat dat een goede ontwikkeling is. Het is die schulddrijving die uiteindelijk een boom-bust cyclus veroorzaakt, waarbij opnieuw de middenklasse en de lagere inkomens het hardst geraakt zullen worden. Houdt privé schulden beheersbaar, dat is mijn mening…

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *