Vermogende Russen kopen steeds meer buitenlands vastgoed, zo bericht de Brics Post. Data van de Russische centrale bank laat zien dat Russen in de eerste drie maanden van dit jaar $414 miljoen aan buitenlands vastgoed kochten. Men koopt niet alleen vastgoed in populaire toeristische bestemmingen, maar ook in de grote Europese steden.

Volgens Igor Indriksons, vermogensbeheerder en consultant in de vastgoedmarkt, is het werkelijke bedrag veel groter. Hij zegt er het volgende over:

“De $414 miljoen is het officiële cijfer, gebaseerd op alle bedragen die via Russische banken zijn overgeboekt. Dat zijn absurde cijfers. Als je er nog een nul achter zet kom je uit op een bedrag dat dichter bij de waarheid ligt. In 2010 kochten Russen alleen in Londen al $4 miljard aan vastgoed. Het officiële cijfer neemt ook de transacties via offshore bedrijven niet mee, omdat de investeerders hier niet mee getraceerd kunnen worden.”

Volgens analisten kopen Russen meer buitenlands vastgoed vanwege de stijgende huizenprijzen in eigen land. Een appartement met twee slaapkamers en zicht op zee kost in Bulgarije slechts $40.000, terwijl dezelfde flat in Moskou voor tenminste $200.000 van eigenaar wisselt.

Filipp Berezin van het Russische vastgoedportaal prian.ru heeft inzicht in het vastgoed waar de Russen belangstelling voor tonen:

“Bulgarije komt met het aantal vastgoedtransacties op de eerste plaats, mede omdat de prijzen er laag zijn. Spanje komt op de tweede plaats en wordt gezien als één van de beste plekken voor een vakantiehuisje. Vastgoed in Duitsland is populair door de stabiele huizenmarkt en de sterke economie van het land. Maar ook Frankrijk en Montenegro zijn populaire bestemmingen.”

Indriksons zegt dat Russen tot 2008 nog al het vastgoed kochten wat los en vast zat. Op dat moment kochten vermogende Russen huizen in Bulgarije, Turkije en Spanje. Pas na het uitbreken van de financiële crisis letten potentiële kopers er meer op hoe de huizen in de markt liggen. Liquiditeit en winstgevendheid zijn belangrijker geworden. “Op dit moment is vooral vastgoed in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland populair onder de rijke Russen. Maar anders dan in Turkije geven deze Europese landen er weinig statistieken over vrij”, aldus de vermogensbeheerder.

Vlucht naar hard assets

Russen kopen niet alleen buitenlands vastgoed om de koude Russische winters te ontvluchten. Indriksons legt uit dat het voor vermogende Russen ook een stukje financiële zekerheid is: “Alleen diegene die al genoeg vastgoed in eigen land hebben kopen in het buitenland. Ze willen iets in het buitenland hebben wat stabiel is, zodat ze iets achter de hand hebben in een noodgeval.”

Russen profiteren ook van de extreem lage rente in veel Europese landen. De hypotheekrente is in Rusland 12 tot 13 procent, terwijl die in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of Zwitserland maar 2% of 3% is. Voor Russen die buitenlands vastgoed kopen als beleggingsobject is die lage rente zeer aantrekkelijk. Het aantal Russen dat zich weer waagt aan speculatie met buitenlands vastgoed neemt volgens Indriksons weer toe.

Luxegoed

Russen kopen doorgaans pas vastgoed in het buitenland als ze in eigen land de schaapjes op het droge hebben. Eerst koopt men een huis of appartement in de hoofdstad Moskou of in een andere grote Russische stad. De aankoop van een huisje in Spanje of een appartement in Londen is dan de volgende stap. Dat blijkt ook uit de statistieken. Net als dure auto’s worden ook huizen in het buitenland het meest gekocht door Russen die in Moskou of Sint Petersburg wonen.

Vastgoed in LondenRussen kopen steeds meer buitenlands vastgoed. Niet alleen op vakantiebestemmingen, maar ook in steden als Londen