De euro bereikte woensdag het hoogste niveau in een jaar tijd, nadat president Mario Draghi in een toespraak kenbaar maakte dat de ECB het monetaire stimuleringsprogramma wil afbouwen. Er wordt al langer gesproken over het afbouwen van het opkoopprogramma en het normaliseren van de rente, maar tot voor kort probeerde Draghi deze maatregelen nog zo ver mogelijk voor zich uit te schuiven.

Dinsdag steeg de wisselkoers van de euro al met 1,4% en woensdagochtend kwam daar nog eens 0,7% bij, waarmee de koers bijna op $1,14 tegenover de dollar kwam. Beleggers verwachten dat de ECB meer vaart zal maken met het afbouwen van de monetaire stimulering, waardoor de rente langzaam maar zeker weer zal gaan stijgen. Een hogere rente op staatsobligaties betekent dat er wereldwijd meer kapitaal richting de Eurozone zal stromen, met een hogere wisselkoers voor de gemeenschappelijke munt tot gevolg.

Euro in de lift

De euro zit al sinds begin dit jaar in de lift, nadat een dieptepunt van ongeveer $1,04 bereikt werd. De verkiezingen in Nederland en Frankrijk leverden geen breuk met de status quo op, waardoor beleggers meer vertrouwen hebben dat de Europese samenwerking wordt voortgezet en dat het gevreesde domino-effect van de Brexit uitblijft. Ook worden de macro-economische cijfers in veel Eurolanden weer wat beter, waardoor het vertrouwen in de euro toeneemt.

Een logisch gevolg van de stijgende euro is dat de goudprijs in euro daalt. De koopkracht van het geld neemt toe, wat betekent dat je minder geld hoeft neer te leggen om dezelfde hoeveelheid goud te kopen. Op het moment van schrijven staat de goudprijs op €35.500 per kilo, het laagste niveau sinds begin januari.

goudprijs-28jun2017

Goudprijs in euro naar laagste niveau sinds januari

De zilverprijs staat de laatste maanden wat meer onder druk en noteert op het moment van schrijven ongeveer €475 per kilo. Daarmee is zilver op dit moment zelfs goedkoper dan begin dit jaar, toen er een koers van €485 op de borden stond.

zilverprijs-28jun2017

Zilverprijs staat weer lager dan begin dit jaar