Federal Reserve onder vuur vanwege lekken informatie

De Federal Reserve is opnieuw in verlegenheid gebracht voor het uitlekken van marktgevoelige informatie. Stanley Fisher, vice-voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, zou tijdens een lezing voor het Brookings Institution in Washington vragen hebben beantwoord over het rentebeleid van de centrale bank. Het feit dat de speech achter gesloten deuren plaatsvond en niet publiek werd aangekondigd roept veel vraagtekens op, omdat investeerders op die manier waardevolle insider informatie konden krijgen over het rentebeleid van de centrale bank.

Stanley_FischerEen woordvoerder van het Brookings Institution verklaarde tegenover de media dat het gebruikelijk is om geen pers toe te laten bij dit soort toespraken. Dat de vice-voorzitter van de Federal Reserve daar een toespraak houdt en vragen uit de zaal beantwoordt lijkt in strijd met haar streven naar meer transparantie.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis wil de Federal Reserve juist meer openheid geven, een koersverandering die door Ben Bernanke werd ingezet en die Janet Yellen momenteel voortzet. De Amerikaanse centrale bank volgt daarmee het voorbeeld van de Europese Centrale Bank.

Transparantie

In 2010 gaf de Amerikaanse centrale bank tegenover Reuters de volgende verklaring af met betrekking tot het uitlekken van informatie.

“De leden van het comité moeten er alles aan doen om zich ervan te weerhouden hun persoonlijke visie uit te spreken ten aanzien van het monetaire beleid. Dat geldt voor elke ontmoeting en ieder gesprek met een individu, een bedrijf of organisatie die financieel kan profiteren van het verkrijgen van informatie, tenzij die informatie eerder al in het publiek gecommuniceerd is.”

De toespraak van Fisher lijkt niet in overeenstemming met deze richtlijn, aangezien zijn commentaren van tevoren niet publiekelijk werden gemaakt. Dat is een potentieel risico, aangezien de bijeenkomsten en exclusieve diners van het Brookings Institute ook bezocht wordt door vermogensbeheerders en bankiers van Wall Street. Ook zitten er mensen van Goldman Sachs, Deutsche Bank en JP Morgan in het bestuur van deze non-profit organisatie.

Lekken van informatie

Eerder deze maand legde Jeffrey Lacker zijn functie als voorzitter van de Federal Reserve van Richmond neer, nadat hij had onthuld dat hij in 2012 vertrouwelijk informatie over het monetaire beleid van de centrale bank had doorgespeeld aan een financiële instelling.

Lacker gaf in een gesprek met een analist van Medley Global Advisors vertrouwelijke informatie over een besloten bijeenkomst van de centrale bank. Deze informatie kwam via hun nieuwsbrief naar buiten, nog voordat het openbare verslag van de Federal Reserve gepubliceerd werd.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders