Schulden Amerikaanse huishoudens naar recordhoogte

De totale schulden van Amerikaanse huishoudens stegen in het tweede kwartaal naar een nieuw record van $12,8 biljoen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Federal Reserve Bank van New York. De toename werd mede veroorzaakt door een stijging van het aantal autoleningen en creditcardschulden. De private schulden in de Verenigde Staten stijgen daarmee voor het twaalfde kwartaal op rij, wat doet vermoeden dat Amerikanen de toekomst weer met vertrouwen tegemoet zien.

In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het totaalbedrag aan autoleningen naar $1,19 biljoen, de helft meer dan tijdens het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Ook nemen de creditcardschulden langzaam weer toe, terwijl dit een van de duurste vormen van krediet is. Huishoudens in de Verenigde Staten staan bij elkaar voor $0,78 biljoen rood bij creditcardmaatschappijen, het hoogste niveau sinds 2009. De studieschulden bleven in het tweede kwartaal weliswaar gelijk, maar zijn in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld tot $1,34 biljoen.

private-schulden-vs

Schulden van Amerikaanse huishoudens opnieuw gestegen (Grafiek via Wall Street Journal)

Schuld gedreven economische groei

De toename van private schulden in de Verenigde Staten kan zowel positief als negatief worden uitgelegd. Vanuit een positieve benadering zou je kunnen stellen dat Amerikanen meer vertrouwen hebben in de economie en daarom meer bereid zijn geld te lenen voor bijvoorbeeld een huis, een auto of een studie.

Aan de andere kant is het ook denkbaar dat bepaalde groepen Amerikanen geld lenen als aanvulling op een te laag inkomen. Ook daar zijn aanwijzingen voor te vinden, want het percentage wanbetalingen op creditcardschulden is de laatste kwartalen aanzienlijk toegenomen. Dat terwijl er tussen 2009 en 2016 nog sprake was van een duidelijke neerwaartse trend.

wanbetalingen

Aantal wanbetalingen op creditcardschulden stijgt weer (Grafiek via Wall Street Journal)

Meer wanbetalingen

In het tweede kwartaal van dit jaar was er bij 6,19% van de creditcardschulden sprake van een betalingsachterstand van meer dan dertig dagen, terwijl dat een jaar geleden bij iets meer dan 5% het geval was. Ook het aantal betalingsachterstanden van meer dan 90 dagen loopt weer op, al moeten we daarbij vermelden dat deze percentages in historisch perspectief nog steeds bijzonder laag zijn.

De toename van het aantal wanbetalingen op creditcardschulden is een zorgelijke ontwikkeling, omdat je bij een historisch lage rente en een groeiende economie zou verwachten dat het juist makkelijker wordt om schulden terug te betalen. De laatste keer dat het percentage wanbetalers zo snel steeg was in 2006, toen de Federal Reserve de rente verhoogde om de economie af te remmen.

6 gedachten over “Schulden Amerikaanse huishoudens naar recordhoogte

 • 17 augustus 2017 om 19:44
  Permalink

  Wat moet ik hier nou van zeggen?
  Mensen die zichzelf in de eindeloze schulden hebben gestoken gaan maar eens fijn op hun eigen blaren zitten. Ik heb totaal geen compassie met zulke mensen.
  Ik leef niet boven mijn stand en kom daardoor ook niet in financiele problemen.
  Zo houd ik fysiek in mijn bezit.

  Beantwoorden
 • 17 augustus 2017 om 20:44
  Permalink

  Niet alleen hun staten/regeringen maar ook een groot deel van het volk zit in de schulden ballon. Hierdoor zullen de omzetten dalen en de concurrentie toenemen en de marges dalen. Er zullen heel wat zombie bedrijven omvallen.De Fed/ECB/BOJ zit in spagaat. Het feest heeft 8 jaar geduurd. Dat de omzetten laag zijn is een veeg teken. De vraag is: Wat gaan de Centrale Banken doen?

  Beantwoorden
  • 17 augustus 2017 om 23:29
   Permalink

   Of in het geval van Nederland met een giga private schuld , wat gaat de bevolking doen. Mensen die schulden aangaan voor de nieuwste Iphone heb ik niet zoveel mee maar met een beetje inlevingsvermogen zijn er genoeg (te veel) mensen die er niet altijd wat aan kunnen doen..
   Die hebben straks grote problemen..

   Beantwoorden
  • 18 augustus 2017 om 17:05
   Permalink

   De vraag is: Wat gaan de Centrale Banken doen?
   Antwoord: mensen die werken uitbetalen.
   Zolang er werk is gaat het € feest door.
   Maar er zijn veel mensen die de weg niet meer weten naar de arbeidsvloer.
   Dus kunnen ze hun huisrekeningen opeens niet meer betalen.
   En hoe langer ze op hun luie krent blijven zitten, hoe meer hun achterstand oploopt.
   Noem het maar op de man spelen,dat interesseert mij geen biet.
   Ik weet dat ik gelijk heb.

   Beantwoorden
 • 18 augustus 2017 om 03:19
  Permalink

  In Nederland gaan de private schulden ook fors omhoog.
  Maar je bent jong en je wil graag samen gaan wonen, huurhuizen worden vergeven aan vluchtelingen en koopwoningen zijn veelste duur. Dus blijft er niet veel anders over dan je diep in de schulden te steken en een contract als slaaf van de bank te tekenen.

  Het hele systeem is corrupt evenals het rechtssysteem wat dit pyramidesysteem van de banken durft te verdedigen.
  Hoe kan een rechtbank verdedigen dat je rente moet betalen over geld wat totaal niet bestaat !

  Beantwoorden
 • 19 augustus 2017 om 07:40
  Permalink

  De grote finale is in aantocht.
  VS maar ook EU gaat in sneltreinvaart op weg naar een crisis waarbij de grote depressie 1929 totaal zal verbleken tot iets nietigst.
  Rede, was 1929 zuiver economisch de komende crisis is daarnaast ook monetair en er is een verschuiving gaande van Het Westen naar Het Oosten wat de feitelijke macht over de economie in de wereld betreft.
  Deze macht is al 140 jaar de macht in de wereld maar staat op instorten.
  De nieuwe macht zal China/Rusland zijn maar uiteindelijk zal waarschijnlijk Rusland als de absolute macht overblijven

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.