De Amerikaanse huizenmarkt wordt overspoeld door vermogende Chinezen die hun overschot aan dollars willen omzetten in tastbare waarde, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van RealtyTrac. Het onderzoeksbureau analyseerde 10 miljoen vastgoedtransacties uit 2014 en 2015 en kwam tot de conclusie dat het steeds vaker Chinezen zijn die vastgoed kopen. Niet alleen stijgt het percentage huizenkopers van Chinese afkomst, ook betalen zij steeds vaker het volledige bedrag in één keer af. Van alle Chinezen die de afgelopen twee jaar een huis kochten in de VS rekende 46% meteen het hele bedrag af, ongeveer drie keer zo veel als in 2005.

Buitenlanders die in de Verenigde Staten een huis kopen betalen nu al in 33% van de gevallen meteen het volledige bedrag af. In 2005 was dat nog maar in 20% van de transacties het geval. “Kopers die direct het volledige bedrag betalen spelen vandaag de dag een veel grotere rol in de Amerikaanse huizenmarkt dan tien jaar geleden. Dat is vooral goed te zijn bij huizenkopers die uit China komen”, zo verklaarde Daren Blomquist van RealtyTrac. “Buitenlandse kopers die cash betalen hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan de stijging van de huizenprijzen in de Verenigde Staten, omdat deze kopers in hun bestedingsruimte niet beperkt worden door hun inkomen”, zo voegde hij eraan toe.

Stijgende huizenprijzen

real-estate-chinaDe mediaan van de huizenprijzen in de VS is de afgelopen jaren gestegen naar $180.800, het hoogste niveau sinds midden 2008. De afgelopen twaalf maanden stegen de prijzen met gemiddeld 3,3% en de verwachting is dat ze de komende twaalf maanden met nog eens 2,2% zullen toenemen. Chinezen hebben in de twaalf maanden tot aan maart 2014 voor $22 miljard omgezet in Amerikaans vastgoed, een stijging van 72% ten opzichte van een jaar eerder. Ze kopen vooral huizen in het hogere prijssegment van $500.000 en meer. Van alle buitenlanders die huizen kopen in de VS is een op de drie van Chinese afkomst. Dat is ook de reden waarom de Association of Foreign Investors in Real Estate (AFIRE) haar brochures niet alleen in het Engels, maar ook in Mandarijn aanbiedt.

Chinezen kopen vooral vastgoed in Seattle, een stad aan de westkust van de Verenigde Staten. De reden daarvoor is simpel: Deze stad is per vliegtuig het snelste te bereiken vanuit de Chinese hoofdstad Beijing. Maar ook de schone lucht, de goede arbeidsmarkt en het relatief hoge opleidingsniveau van de inwoners maken deze stad geliefd bij Chinezen.

Dollars vliegen terug naar de VS

De instroom van buitenlands geld op de Amerikaanse huizenmarkt heeft zowel positieve als negatieve gevolgen. Amerikanen die zelf een huis bezitten profiteren van stijgende huizenprijzen, maar wie nog geen koopwoning heeft ziet dat het steeds duurder wordt om een huis te kopen. En dat is pijnlijk als je bedenkt dat het percentage Amerikanen met een eigen huis door de financiële crisis gezakt is naar het laagste niveau in twintig jaar tijd.

Daarnaast kan de instroom van dollars in de Amerikaanse economie een prijsopdrijvend effect hebben. Hoe meer dollars er door investeringen terugvloeien in de Amerikaanse economie, hoe meer de prijzen van alle goederen en diensten kunnen stijgen. En de stroom van dollars vanuit China richting de Verenigde Staten zal voorlopig niet afnemen, zo verklaarde Mark Hughes van First Team Real Estate tegenover Marketwatch: “De Chinese overheid is enigszins gemakzuchtig ten aanzien van de opname van spaartegoeden.”