Euro stabiliseert na afname spanningen in Italië

Ondanks de plotselinge toename van volatiliteit op de valutamarkt eindigden de G10-valuta de week niet ver van hun beginpunt. Opnieuw ging de aandacht vooral uit naar het politieke nieuws uit Italië; de positieve berichten uit zowel de eurozone als de VS werden door de handelaren grotendeels genegeerd.

Het lijkt erop dat men in Italië vervroegde verkiezingen kan vermijden nu een populistische regering is gevormd die een vertrek uit de eurozone – dat de Italianen met twee tegen één verworpen hadden – lijkt af te wijzen. Door dit nieuws konden Italiaanse staatsobligaties ongeveer de helft van het terrein terugwinnen dat ze sinds het uitbreken van de crisis hadden verloren, en de euro beleefde zelfs een bescheiden rebound ten opzichte van de dollar. Alle andere Europese valuta volgden, behalve de Zweedse kroon.

Deze week zijn er vrij weinig cijfers en we verwachten dat de valutahandel bepaald zal worden door het politieke nieuws uit Italië. Op korte termijn kan het uitblijven van dramatisch nieuws de euro steunen, vooral na het relatief goede inflatienieuws van vorige week. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Zowel de Italiaanse als de Spaanse politieke crisis lijken opgelost te zijn, in ieder geval op korte termijn. In Italië is een rechts-populistische regering gevormd, maar de controversiële anti-euro-econoom Savona kreeg een lichte portefeuille en de sleutelpositie van minister van Financiën ging naar Tria. Van deze laatste werd in de pers de uitspraak geciteerd dat in Italië “geen enkele politieke kracht” uit de eurozone wil stappen.

In Spanje verving de socialist Pedro Sanchez de rechtse Mariano Rajoy als premier na een motie van wantrouwen, hoewel het onduidelijk is hoe lang verkiezingen uitgesteld kunnen worden gezien de minimale parlementaire steun voor de nieuwe regering.

Er was vorige week goed nieuws uit de eurozone, maar dat bleef onopgemerkt. De kerninflatie herstelde zich in mei sterk – natuurlijk wel vanaf de hele lage stand in april. Wij blijven deze belangrijke economische indicator nauwlettend in de gaten houden, want hij zal bepalend zijn voor de timing van een eventuele aanscherping van het monetaire beleid in de eurozone.

Britse pond

Er waren geen first-tier cijfers en er was ook geen nieuws over de Brexit-onderhandelingen, dus het Britse pond volgde grotendeels de roterende bewegingen die de euro maakte als reactie op nieuws uit de Italiaanse politiek en de markten voor staatsschulden. Deze week zal het niet veel anders zijn, hoewel de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit (dinsdag) een eerste indicatie zullen geven van de groei in het tweede kwartaal.

Amerikaanse dollar

Het Amerikaanse banenreport van mei was over het geheel genomen een positieve verrassing. De banengroei was sterker dan verwacht, maar ook de werkloosheid is gedaald en de arbeidsmarktparticipatie is gestegen; bovendien vormden de lonen een opwaartse verrassing.

Het is verrassend dat de werkgelegenheid zo laat in de groeicyclus zo goed is. Dit nieuws maakte een einde aan de beginnende rally van de euro en zorgde voor een stijging van het rendement van Amerikaanse tienjarige staatsobligaties tot boven het niveau van 2,90% – nadat dit in slechts twee weken van zorgwekkend Italiaans nieuws uitzonderlijk sterk gedaald was, van 3,12 naar 2,76%.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.