Nieuwe 100 dollar bankbiljet in gebruik genomen

In de Verenigde Staten is vandaag eindelijk het nieuwe $100 bankbiljet in gebruik genomen. De introductie van het briefje van honderd dollar heeft een paar jaar vertraging opgelopen, want de eerste lading moest eigenlijk al in 2011 naar de banken verstuurd worden. Die deadline werd toen niet gehaald, omdat er bij de productie van de bankbiljetten kleine kreukels in het papier kwamen. Dat probleem is inmiddels verholpen.

Dollar krijgt nieuwe veiligheidskenmerken

Het nieuwe bankbiljet van $100 heeft verbeterde veiligheidskenmerken, die voor het publiek makkelijker te herkennen zijn. Tegelijkertijd heeft de Federal Reserve er alles aan gedaan om het werk van valsemunters zo moeilijk mogelijk te maken. Zo heeft het nieuwe briefje een blauwe band met 3D-effect en is er een speciale inkt toegepast die onder een andere kijkhoek verkleurt van groen naar een koperachtige kleur. Naast deze nieuwe veiligheidskenmerken heeft het $100 briefje ook een opgefrist ontwerp. Het portret van Benjamin Franklin is groter gemaakt en is niet meer gevangen in een donkere ovaal.

Het nieuwe bankbiljet zal naast de oude bestaan, maar de Federal Reserve zal vanaf nu alleen nog maar nieuwe $100 briefjes in omloop brengen. Langzaam maar zeker zullen versleten biljetten met het oude design uit circulatie verdwijnen en vervangen zijn door nieuwe exemplaren. Afgezien van de $1 en $2 coupures hebben alle bankbiljetten nieuwe veiligheidsfuncties gekregen, bedoeld om het leven van vervalsers moeilijker te maken.

new-100-dollar-bill

$100 biljet is populair

Door het ontbreken van grotere coupures is het $100 bankbiljet erg populair, zowel binnen als buiten de VS. Volgens de meest recente statistieken van de Federal Reserve is de $100 bijna het meest voorkomende bankbiljet in circulatie. Alleen van de $1 briefjes zijn er meer in omloop.  Op 31 december 2012 waren er 10,3 miljard biljetten van $1, 8,6 miljard biljetten van $100, 7,4 miljard biljetten van $20 en een kleiner aantal briefjes van $5, $10, $50 en $2. Van de meer dan $1 biljoen aan contant briefgeld in omloop is 75% van de totale nominale waarde in de vorm van $100 briefjes aanwezig. Een groot deel daarvan circuleert overigens in het buitenland. Het oude $100 biljet werd in 1996 geïntroduceerd.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders