Hypotheekaanvragen in januari 47% lager dan de maand ervoor

Zoals te verwachten viel werden er in januari veel minder hypotheken verstrekt dan in de maand ervoor. De vraag naar woningen is door de onzekere vooruitzichten op de arbeidsmarkt en door de dalende prijzen veel kleiner dan voor de financiële crisis, terwijl het aanbod van woningen op Funda van september 2007 tot en met nu verdubbelde van ~130.000 naar meer dan 260.000. Door de dalende transactievolume is de woningenvoorraad, uitgedrukt in aantal dagen, zelfs ruim verdrievoudigd in diezelfde periode.

De daling van 47% ten opzichte van december vorig jaar werd geregistreerd door Hypotheken Data Netwerk, dat naar eigen zeggen de helft van de hypotheekofferte-aanvragen registreert. Traditioneel is januari altijd al een relatief zwakke maand geweest voor wat betreft de hypotheekaanvragen, maar dit jaar is de dip veel groter dan gebruikelijk. Vergeleken met januari vorig jaar waren er namelijk ook nog steeds 33% minder aanvragen.

In het laatste kwartaal van vorig jaar werden er al relatief meer huizen verkocht, maar dat wil nog niet meteen zeggen dat er sprake is van herstel op de woningmarkt. De discussie over het aanpassen van de hypotheekregels liep namelijk al wat langer, waardoor potentiele huizenkopers hun beslissing waarschijnlijk naar voren hebben gehaald. In het laatste kwartaal van 2012 werden er 34.000 woningen verkocht, een stijging van 32% ten opzichte van het derde kwartaal. Volgens Ger Hukker van de NVM moeten we rekening houden met een slecht eerste kwartaal. De maand januari voldeed aan deze verwachting.

Afbeelding van Hypotheekspecialist.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.