Steekt inflatie de kop weer op?

De komende week wordt belangrijk als het gaat om de terugkeer van inflatie. We krijgen namelijk een hele serie inflatiecijfers te verwerken. En die kunnen de koers van de euro behoorlijk beïnvloeden.

Dinsdag komen de eerste cijfers uit Engeland en uit China. Woensdag komende de zwaarder wegende inflatiecijfers uit de VS op ons af. En wanneer de kerninflatie hoger uitvalt dan het cijfer van 0,2% waarop in het algemeen wordt gerekend, kan dat de euro onder de $1,04 drukken. Verder kan iedere krantenkop over belastingverlagingen in de VS, verkiezingen in Frankrijk en Nederlandse en nieuwe zorgen over de Griekse schuldencrisis de gemeenschappelijke munt eveneens flink in beweging brengen.

Optimisme

Nu het rondom de monetaire politiek in de meeste G10 landen rustig is kijken de markten u vooral naar politieke ontwikkelingen. Trump’s beloftes van ‘fenomenaal nieuws’ over belastingverlagingen zette een scherpe rally in risk assets in gang. De dollar werd eveneens gegrepen door een golf van optimisme en steeg – net als het Britse pond overigens – tegenover alle G10 valuta, met uitzondering van de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar. De Mexicaanse peso was opnieuw een speciale vermelding waard, die steeg met 1% tegenover de dollar en bijna 2,55% tegenover de euro.

Griekse zorgen

Hernieuwde zorgen over de houdbaarheid van de Griekse schulden kwamen bovenop de politieke zorgen. De spread van de Franse obligaties zijn omhoog gegierd, terwijl het rond de Nederlandse staatsobligaties rustig blijft. Wij denken dat de markt zich te veel zorgen maakt over de negatieve risico’s in Frankrijk, waar het verkiezingssysteem het onwaarschijnlijk maakt dat Le Pen zal winnen.

Daar staat tegenover dat het gevaar dat in Nederland de nationalisten het parlement binnen zullen komen in onze ogen juist onderschat wordt. De waarschijnlijk vriendelijke toon die donderdag uit de notulen van de ECB zal klinken kan een opwaarts effect uit de VS op de euro/dollar koers dan ook versterken.

Belastingverlaging

Afgelopen week bracht enige hoop dat de regering Trump enigszins terug zou komen van het politieke gevecht en zich wat meer zou richten op het binnenlandse economische beleid. Zo bevestigde Trump dat Amerika het één China beleid zou blijven volgen en had een op het oog positieve ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe. Belangrijker nog was dat het Witte Huis geluiden maakte over een significante belastingverlaging en beloofde de komende weken een gedetailleerd plan te zullen publiceren.

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo