De invloed van de politiek op de financiële markten neemt toe. Dat was al het geval voor het Britse EU-referendum. Volgens analisten Andrew Milligan en Craig Hoyda van Standard Life Investments is er sprake van radicale politieke onzekerheid, waardoor politieke discussies en onderhandelingen tot verschillende uitkomsten kunnen leiden en voor onrust op financiële markten leiden.

De uitkomst van het Britse EU-referendum heeft voor veel politieke onrust gezorgd. Maar ook in andere landen groeit de politieke onzekerheid. In Spanje kan geen nieuwe regering worden gevormd, in Italië vindt in het najaar een referendum over constitutionele hervorming plaats waar Premier Renzi zijn politieke lot aan heeft verbonden, in de VS worden de presidentsverkiezingen in november gehouden en de algemene verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland volgend jaar zullen zeer belangrijk zijn voor het bepalen van de koers van de EU.

Brexit

Het resultaat van het Britse EU-referendum leidde tot een stevige koersdaling van het Britse pond en zolang de onderhandelingen tussen het VK en de EU over de Brexit voortduren zal de druk op het Britse pond aanhouden. Intussen apprecieert de US dollar ten opzichte van de yen door het beleid van de Japanse centrale bank om de yen te verzwakken.

De US dollar stijgt ook ten opzichte van de euro door de zorgen over de Italiaanse banken en andere Europese politieke hobbels die de koers van de euro beïnvloeden. De safe haven-kapitaalstroom die hierdoor op gang is gebracht, vergroot de historisch zwakke wereldwijde economische groei en inflatie. Beleidsmakers beginnen vraagtekens te plaatsen over de effectiviteit van het monetaire beleid.

Ruimer monetaire beleid

Standard Life Investments meent dat het monetaire en begrotingsbeleid wereldwijd zullen verruimen. De hoop op een renteverhoging door de Fed dit jaar is afgenomen en de ECB zal waarschijnlijk de omvang en reikwijdte van zijn aankoopprogramma uitbreiden als de Europese economie vertraagt.

De Bank of England heeft inmiddels verruimende monetaire maatregelen genomen om de onzekerheid op de markten tegen te gaan en de Japanse centrale bank lijkt te zinspelen op het nemen van opnieuw onorthodoxe monetaire maatregelen.

Centrale banken hebben extreem veel gedaan en zullen dat blijven doen om kredietvoorwaarden te verbeteren, maar de kracht van hun maatregelen moet in toenemende mate worden bijgestaan door begrotingsbeleid en structurele hervormingen om te voorkomen dat de binnenlandse economie door een buitensporige economische schok wordt getroffen.

Hogere koersen

Standard Life Investments verwacht dat beleggers In hun zoektocht naar rendement de opbrengsten van de verschillende beleggingscategorieën zullen opdrijven. Gezien de te nemen politieke hordes in de komende maanden, heeft Standard Life Investments vertrouwen in Engelse en opkomende markten staatsobligaties. Een grote positie in investment grade bedrijfsobligaties wordt aangehouden en kleinere posities in high yield, alsook in bedrijfsobligaties van opkomende markten.

Zorgen blijven bestaan over de impact van een voortdurende vertraging van de Chinese economie op bepaalde ontwikkelde markten in Azië: Australië en Hong Kong. Commercieel vastgoed blijft aantrekkelijk. Europees vastgoed zal het beter doen dan vastgoed in andere regio’s omdat de economie in de Eurozone vroeger in de bedrijfscyclus zit. Amerikaans vastgoed zal profiteren van de renteverhoging die langer op zich laat wachten.

Lees meer in het artikel ‘Keep calm and seek carry‘ van Andrew Milligan, Head of Global Strategy, and Craig Hoyda, Multi-Asset Investing Quantitative Analyst bij Standard Life Investments.

STL_INV_MASTER_LOGO_wCG8C_1B

Deze bijdrage is afkomstig van Standard Life Investments