Rente staatsobligaties Italië schiet omhoog

De rente op Italiaanse staatsobligaties is de afgelopen weken sterk gestegen en bereikte vandaag zelfs het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Reden voor de stijging is het aanstaande referendum in Italië over de aanpassing van de grondwet op 4 december. Mislukt dit referendum, dan zal premier Matteo Renzi zijn aftreden bekendmaken. Beleggers vrezen meer politieke instabiliteit en doen daarom Italiaanse staatsleningen in de verkoop.

Na de onverwachte uitslag van het Brexit referendum en de even onverwachte verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten houden beleggers nu alle opties open. De rente op Italiaanse 10-jaars leningen steeg met 18 basispunten naar 2,15%, het hoogste niveau sinds september 2015. Voor staatsleningen met een looptijd van 30 jaar steeg de rente met 20 basispunten tot 3,34%, de hoogste rente sinds juli 2015.

De onlangs uitgegeven staatsobligaties met een extra lange looptijd van 50 jaar raakte ook uit de gratie. Sinds de uitgifte van deze langlopende leningen is de rente met bijna zeventig basispunten kwart gestegen tot 3,6%. Bij ene stijgende rente daalt de waarde van staatsobligaties.

italy-bond-yeild-50-yr

Rente Italiaanse staatsobligatie van 50 jaar schiet omhoog (Bron: Bloomberg)

Obligaties in de verkoop

Niet alleen Italiaanse obligaties raken uit de gratie bij beleggers, ook elders in de Eurozone zien we de rente van het schuldpapier oplopen. Beleggers zijn afwachtend en vrezen dat het beleid van Donald Trump zal leiden tot een hogere inflatie. Ook verwacht men meer politieke onzekerheid in andere Europese landen waar volgend jaar verkiezingen gehouden worden, zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het verschil in rente tussen Duitse en Italiaanse 10-jaars obligaties, de zogeheten ‘spread’, bereikte maandag het hoogste niveau in meer dan twee jaar tijd.

Een stijgende rente op staatsobligaties heeft verschillende gevolgen. Voor overheden wordt het duurder om te lenen, voor pensioenfondsen daalt de waarde van hun obligatieportefeuille en voor consumenten ligt een stijging van de spaarrente en de hypotheekrente in het verschiet.

Lees ook:

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *