Dow Jones naar 36.000 punten

De auteurs schreven in 1999 in de introductie van hun boek al dat het onmogelijk is om de voorspellen hoe lang het gaat duren. In dezelfde paragraaf van het boek spraken ze de verwachting uit dat ze rekenden op een periode van drie tot vijf jaar voordat het koersdoel bereikt zou worden. In het jaar waarin ze het boek “Dow 36.000” publiceerden tikte de index de 11.500 punten aan. Drie jaar later, in 2002, zakte de Dow Jones weg van ruim 10.000 naar minder dan 8.000 punten. Vijf jaar na hun voorspelling stond de Dow Jones tussen de 10.000 en 11.000 punten. Netto geen winst…

Beleggers die het advies van de heren gevolgd hebbenen long gingen in 1999 waren na vijf jaar waarschijnlijk niet rijker geworden. Toch geloven Hassett en Glassman in hun oorspronkelijke koersdoel, want op de opiniepagina van Bloomberg beargumenteren ze waarom die 36.000 nu wél gehaald zal worden.

“Van het dieptepunt van maart 2009 tot en met nu is de Dow Jones met 117% gestegen. Nog een stijging van 117% vanaf het huidige niveau zou de Dow Jones naar 31.022 punten brengen, slechts 16 procentpunt verwijderd van ons koersdoel van 36.000.

Toen we ons boek schreven hadden we twee redenen om te verwachten dat we in drei tot vijf jaar naar de 36.000 zouden gaan. Als eerste dachten we dat beleggers het risico op de aandelenmarkt te hoog hadden ingeschat. Onderzoek van Jeremy Siegel wees uit dat over de langere termijn aandelen niet meer of minder volatiel zijn dan obligaties. We zagen dat beleggers minder risicomijdend werden en wij dachten dat dat terecht was. Een lagere inschatting van het risico zou een hogere waardering voor aandelen betekenen, een hogere koers/winst verhouding bijvoorbeeld.

Ten tweede gingen we ervan uit dat het Amerikaanse GDP, de belangrijkste drijfveer van de bedrijfswinsten, met 2,5% per jaar zou blijven groeien. Dat was iets minder dan het lange termijn gemiddelde sinds de Tweede Wereldoorlog. Toen waarschuwden we trouwens al dat een lagere groei van de economie een grote impact zou hebben op de aandelenkoersen”

Bange beleggers

De auteurs van het boek, die nu opnieuw hoopvol zijn over een Dow Jones van 36.000 punten, merken op dat beleggers banger zijn geworden voor aandelen. Deze angsten zijn volgens Hassett en Glassman begrijpelijk. “We schreven ons boek voor de aanslagen van 11 september, de dotcom bubbel, de 38% daling van de aandelenkoersen in 2008, de ''flash crash'' van 2010 die de Dow Jones met duizend punten liet zakken in een paar minuten, de Japanse tsunami en aardbeving in 2011 en de eurocrisis.”

De auteurs van het boek ''Dow 36.000'' beargumenteren verder dat obligaties vandaag de dag, vanuit historisch perspectief gezien, extreem overgewaardeerd zijn en dat aandelen juist extreem ondergewaardeerd zijn. De Dow Jones kan daarom makkelijk naar 36.000 punten, zodra beleggers hun angst verliezen en de koers/winst verhoudingen weer gaan stijgen. Een koers/winst verhouding van 20 zet aandelen al 50% hoger dan waar ze nu staan, ervan uitgaande dat de winsten op peil blijven.

Lagere economische groei

Hassett en Glassman merken op dat de groei van de Amerikaanse economie drastisch omlaag is gegaan. “In plaats van historische groei van 3% of onze verwachting van 2,5% was de feitelijke groei in GDP tussen 1999 en 2012 gemiddeld slechts 1,8%. De inflatie was ook lager dan normaal, dus de nominale groei was slechts 4 in plaats van 6 procent.”

Kunnen deze economen nu eindelijk hun gelijk halen? Of zitten ze er weer grandioos naast zoals in 1999? Hoe dan ook, het boek was destijds een echte best-seller!

Het boek ''Dow 36.000'' was een best-seller in 1999

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo