Valutaoorlog: Goudprijs bereikt record in Japanse yen

Het verzwakken van de valuta is een bekende strategie, die vandaag de dag door veel verschillende landen gevolgd wordt. Het idee erachter is dat een land met een zwakkere valuta een betere exportpositie verkrijgt en dat het voor mensen uit andere landen aantrekkelijker wordt om goederen en diensten te consumeren in het land met de zwakke valuta (denk aan toerisme). In het geval van Japan moet de zwakkere munt ervoor zorgen dat bedrijven weer meer kunnen exporteren en dat de economische activiteit groeit. Door de koerswijziging van de Japanse overheid en de centrale bank is de waarde van de yen gezakt naar het laagste punt in 2,5 jaar tijd.

Helaas kent deze strategie ook verliezers, want een zwakkere munt maakt import duurder en holt de koopkracht van spaargeld in de betreffende valuta uit. Vandaar dat Japanse pensioenfondsen de laatste tijd hun toevlucht zoeken in 'goud'. Goud tussen aanhalingstekens, omdat ze maar zeer beperkt fysiek goud zullen kopen. In plaats daarvan worden vooral papieren instrumenten als ETF's gekocht om blootstelling te krijgen aan de goudprijs.

Beanke

Volgens Bullionstreet hielp ook de Federal Reserve mee aan de stijging van de goudprijs. Ben Beanke verklaarde maandag dat de Amerikaanse overheid meer moet doen om de economie te stimuleren, een oproep die aanzet tot het maken van nog meer schulden. Een hogere staatsschuld ondermijnt het vertrouwen in de dollar, waardoor er meer vraag was naar goud. In Japanse yen leverde dat een recordprijs van ¥4.821 per gram op voor TOCOM goud, een standaard goudcontract dat op de grondstoffenbeurs van Tokyo verhandelt wordt.

20% stijging

In 2012 steeg de goudprijs in Japanse yen al met meer dan 20%, wat voor een belangrijk deel te danken was aan een sterk vierde kwartaal. Toen werd duidelijk dat ook Japan onder leiding van Shinzo Abe actief ging meedoen aan de wereldwijde valutaoorlog (of het WK geldontwaarding). Afgelopen zomer kostte een gram goud nog maar  ¥4.000, zes maanden later vraagt men 20% meer yen voor dezelfde gram goud op de beurs.

Goudprijs in Japanse yen is met 20% gestegen sinds de zomer van 2012 (Bron: Goldprice)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.