Japanse pensioenfondsen richten blik op goud

De Japanse pensioenfondsen zullen hun volgens Itsuo Toshima positie in verhandelbare goud-ETF’s uitbreiden van 45 miljard yen nu ($51 miljard) naar 100 miljard yen ($1,14 miljard) in 2015. Toshima werkte 23 jaar bij de Japanse afdeling van het World Gold Council en adviseert nu verschillende Japanse pensioenfondsen.

De nieuwe Japanse premier Shinzo Abe heeft zich gecommiteerd aan 2% inflatie, waarvoor hij ook de Japanse centrale bank moest overhalen. Daarmee denkt hij een einde te kunnen maken aan een lange periode waarin milde inflatie en deflatie elkaar afwisselden. De pensioenfondsen zien de bui al hangen, want een toenemende inflatie betekent dat het vermogen dat ze in beheer houden aan koopkracht verliest. De goudprijs stijgt al twaalf jaar op rij en staat in dollars 14% onder het all-time high van 2011. Uitgedrukt in de Japanse yen bereikte de goudprijs onlangs nog een nieuw record. In 2012 steeg de goudprijs in deze valuta met meer dan 20%, bijna het drievoudige van de prijsstijging in euro’s of dollars.

“De bescherming die fysiek goud kan bieden tegen geldontwaarding werd langdurig genegeerd door Japanse vermogensbeheerders, maar staat weer op de kaart dankzij het economische beleid van Abe”, zo verklaarde Toshima deze week in een interview in Tokyo. “Goud kan een standaard positie worden in de portefeuille van Japanse pensioenfondsen als Abe zijn inflatiedoelstelling verwezenlijkt”.

Volgens consultancybureau Towers Watson & Cobeheren Japanse pensioenfondsen gezamenlijk ongeveer $3,36 biljoen aan vermogen. Bedrijfspensioenfondsen, die ongeveer 72 biljoen yen ($822,15 miljard) beheren, zullen hun vermogen ook gedeeltelijk diversificeren om meer blootstelling te krijgen aan de goudprijs, omdat beleggingen in Japanse aandelen de afgelopen twee decennia maar weinig rendement hebben opgeleverd en de inflatie het toekomstige rendement bedreigt. Van deze ¥72 biljoen is ongeveer ¥72 miljard, een procent dus, belegd in diverse grondstoffen en goud. Ten opzichte van de piek in 1989 is de Japanse aandelenmarkt (Nikkei 225) met 73% gezakt. Een bijzonder beroerde prestatie, aangezien de aandelen wereldwijd (MSCI World) gedurende die periode verdubbelde in waarde.

Het eerste Japanse goud-ETF werd in 2010 opgezet door de Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp. Ze verwachten dat de marktwaarde van dit ETF de komende jaren zal verdubbelen ten opzichte van de 26,2 miljard yen ($340 miljoen) op 30 november. Wereldwijd hebben beleggers bijna een recordbedrag van $139,6 miljard in goud-gebaseerde exchange-traded-product (ETP’s) zitten, zo blijkt uit data die Bloomberg verzameld heeft.

Vorig jaar waren er al een aantal kleinere pensioenfondsen die voor het eerst sinds tijden diversificeerden richting goud. De goudprijs bereikte in Japan begin dit jaar een recordprijs van ¥147.780 per troy ounce. Het Japanse goud-ETF van Mitsubishi UFJ haalde in november een handelsvolume van ¥8,67 miljard ($99 miljoen), meer dan het handelsvolume van het SPDR Gold Trust (GLD). Het goud-ETF is op de Japanse beurs het negende meest verhandelde ETF van een totaal van 140 verschillende soorten ETF’s.

Het Japanse goud-ETF is gebaseerd op de yen-gebaseerde goudprijs, zoals die tot stand komt op de Tokyo Commodity Exchange. Het staatspensioenfonds van Japan, dat ¥113,6 biljoen ($1,3 biljoen) beheert, heeft volgens Yasuo Sugeno (Daiwa Institute of Research in Tokyo) geen belegging in grondstoffen. Dit fonds zit voor 67% in Japanse staatsobligaties.

Volgens Toshima is nog er nog maar een minuscuul gedeelte van het totale pensioenvermogen belegd in fysiek goud. “Als 1% van het totaal beherde pensioengeld in goud gaat zal de goudmarkt exploderen”, aldus Toshima.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.