Meer transparantie voor goudmarkt van $5 biljoen

De goudmarkt in Londen streeft naar meer transparantie en heeft twee kleine start-ups ingeschakeld om dat doel te bereiken, zo schrijft Bloomberg. Boat Services en Autilla zijn de twee bedrijven die opdracht gekregen hebben om een nieuw handelsplatform te bouwen. Daarmee krijgen toezichthouders meer inzicht in de goudtransacties in deze markt, waar op jaarbasis voor $5 biljoen aan goud verhandeld wordt.

Tot op de dag van vandaag wordt een groot deel van de transacties in Londen rechtstreeks tussen handelaren uitgevoerd, de zogeheten over the counter handel. Deze transacties blijven dus onzichtbaar voor de markt, tot ongenoegen van toezichthouders. Ook kon Londen niet achterblijven bij New York en Shanghai, concurrerende goudmarkten waar de transparantie groter is.

Goudmarkt van $5 biljoen

Goud behoort tot de populairste grondstoffen om in te handelen. In augustus werd er volgens de Londen Bullion Market Association (LBMA) dagelijks 18,8 miljoen troy ounce goud verhandeld, goed voor een waarde van ongeveer $25 miljard.

De twee bedrijven die het systeem gaan bouwen om alle transacties in de goudmarkt van Londen vast te leggen hebben samen minder dan dertig werknemers. Alle leden van de LBMA worden verplicht om van dit systeem gebruik te maken. Doen ze dat niet, dan raken ze hun lidmaatschap en bijbehorende belastingvoordelen kwijt.

world-gold-marketMeer transparantie

Volgens Adrien Biondi, hoofd van de afdeling edelmetalen bij Commerzbank in Luxemburg, heeft een handelsplatform voor goud verschillende voordelen boven over the counter transacties. “Handelen via een beurs heeft verschillende voordelen, waaronder een lager tegenpartij risico en betere afstemming op de regelgeving”, zo verklaarde Biondi tegenover Bloomberg.

Volgend jaar lanceren de World Gold Council en de LME een nieuw goudcontract, waarmee centrale clearing in de goudhandel gemakkelijker wordt gemaakt. Over dit nieuwe goudcontract schreven we eerder al op Marketupdate.

Londen vertegenwoordigt volgens de CPM Group bijna de helft van de wereldwijde goudhandel. New York staat met ruim 40% op een tweede plaats, terwijl de goudhandel in Shanghai een marktaandeel van ongeveer 5% in handen heeft.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, gespecialiseerd in aankoop en verkoop van fysiek edelmetaal

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *