Zilver naar hoogste niveau sinds september 2013

De zilverprijs is deze week gestegen naar bijna €560 per kilogram, het hoogste niveau sinds september 2013. Sinds het begin van deze week is de prijs van het edelmetaal al met 10% gestegen en sinds het begin van dit jaar is zilver zelfs 31% meer waard geworden. Het edelmetaal profiteert van de impact die de Brexit heeft op het monetaire beleid van centrale banken. Beleggers verwachten dat centrale banken hun monetair beleid verder zullen verruimen en zoeken daarom veilige havens als goud en zilver op.

Zo liet de gouverneur van de Bank of England eerder deze week weten dat meer monetaire stimulering een mogelijkheid is, bijvoorbeeld via een renteverlaging of het opkopen van staatsobligaties. Ondertussen overweegt de ECB de voorwaarden van haar stimuleringsprogramma te versoepelen, zodat ze makkelijker obligaties kan opkopen. Ook schatten beleggers sinds deze week de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve hoger in dan de kans op een renteverhoging.

zilverprijs-stijging

Zilverprijs stijgt naar hoogste niveau sinds september 2013

Vlucht uit valuta

Meer monetaire verruiming zal de vlucht uit valuta verder versnellen. Beleggers zoeken veiligheid in tastbare bezittingen en zien door de lage rente steeds minder reden om spaargeld aan te houden of in obligaties te beleggen. In een wereld van negatieve rente zijn edelmetalen als goud en zilver opeens een aantrekkelijk alternatief, omdat deze geen negatieve rente hebben. Ook heb je met edelmetalen geen tegenpartij risico, in tegenstelling tot een spaarrekening bij een bank.

SilverBars_PictureDe zilverprijs stijgt dit jaar nog sneller dan de goudprijs. De zilvermarkt is veel kleiner dan de goudmarkt, waardoor zilver doorgaans veel sneller in prijs stijgt en daalt dan goud. Beleggers geven momenteel de voorkeur aan zilver, omdat het edelmetaal in historisch perspectief relatief ondergewaardeerd is ten opzichte van goud. De afgelopen decennia was goud gemiddeld 40 tot 45 keer zo duur als zilver, op het moment van schrijven kost een troy ounce goud 70 keer zoveel als een troy ounce zilver.

Beleggen in zilver

Beleggers die fysiek zilver kopen kiezen vaak voor beleggingsmunten als de Canadese Maple Leaf, de Oostenrijkse Philharmoniker en de Australische Kangaroo. Deze munten worden in grote oplage geproduceerd en hebben daardoor een relatief lage premie ten opzichte van de zilverprijs. Ook worden deze munten onder een lager btw-tarief verhandeld dan zilverbaren.

hollandgold-logo

Wilt u meer weten over beleggen in zilver? Neem dan contact op met Hollandgold via [email protected] of bel naar +31(0)88 468 8400.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *