Goudprijs opnieuw in een death-cross formatie

De Financial Times meldt vandaag op twitter dat de goudprijs officieel een death-cross formatie heeft gevormd, een bijzonder negatief signaal volgens de technisch analisten. De daling van de goudprijs van de afgelopen maanden kan aan verschillende ontwikkelingen toegeschreven worden. De stijging van de aandelenkoersen, gecombineerd met een lage volatiliteit, neemt angst weg en lokt meer beleggers naar de beurs. Daaaast is de rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties weer aan het stijgen, waardoor de reële rente minder negatief wordt. wie de goudprijs van een langere periode erbij pakt zal zien dat het edelmetaal vooral snel in prijs stijgt bij een negatieve reële rente.

 

 

Death-cross formaties

Bij de huidige consolidatiefase in goud hebben de lijnen van het 50-daags en het 200-daags gemiddelde elkaar wel vaker gekruisd. Onderstaande grafiek van Netdania (h/t: geel ijzer van Goudstudieforum) laat zien dat we over een periode van iets meer dan een jaar drie death-cross formaties hebben gezien, inclusief die van vandaag. Eind 2011 zagen we de eerste death-cross, maar die had geen verdere koersdaling tot gevolg. Integendeel, de goudprijs steeg vrijwel direct daaa in een maand tijd met ongeveer $200 per troy ounce! Beleggers die op basis van het death-cross signaal uitstapten liepen een krachtige herstelfase mis waarin de goudprijs met meer dan 10% omhoog schoot.

De tweede death-cross formatie vond plaats in april 2012, toen de goudprijs net was teruggekomen van de prijs van bijna $1.800 per troy ounce die de maand daarvoor bereikt werd. Pas in augustus, vier maanden later, begon de goudprijs weer te stijgen richting de oude top van bijna $1.800 in maart. Echt teleurstellend konden we de prijsontwikkeling na deze twee death-cross formaties niet noemen. Vandaag zakte de goudprijs onder de $1.600 en onder de €1.200 per troy ounce, niveaus die we al lang niet meer gezien hebben. De goudprijs staat in € zelfs op het laagste punt sinds begin augustus 2011. In dollars staat de goudprijs op het moment van schrijven op de laagste koers sinds juli vorig jaar.

De derde death-cross formatie in iets meer dan een jaar tijd (via Goudstudieforum, data van Netdania)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.