China lanceert goudfonds voor centrale banken

China heeft een nieuw fonds gelanceerd waarmee centrale banken in de Euraziatische regio gemakkelijker goud kunnen kopen, zo bericht Xinhua. Het fonds is opgezet door de Shanghai Gold Exchange en is toegankelijk voor alle 65 landen waar de Chinese ‘Silk Road’ handelsroute doorheen komt. Inmiddels hebben al zestig landen geld ingelegd in het fonds, dat namens centrale banken van deze landen goud kan aankopen.

De deelnemende landen zullen verspreid over drie verschillende fases een totaalbedrag van ongeveer $16 miljard in het fonds stoppen, middelen die gebruikt zullen worden om goud te kopen en om goudmijnprojecten te financieren. De oprichting van dit goudfonds is onderdeel van het grote Chinese plan om de handel en infrastructuur in Azië te verbeteren. Bij internationale handel hoort ook betalingsverkeer en volgens China past daar ook een gezamenlijk goudfonds bij.

china-goldChinese goudmarkt

“China heeft op dit moment weinig zeggenschap over de prijsvorming van goud, omdat ze maar een klein aandeel in de wereldwijde goudhandel heeft. De Chinese overheid wil de invloed van de renminbi in de prijsvorming van goud vergroten door de binnenlandse goudmarkt open te stellen voor internationale investeerders”, zo verklaarde Tang Xisheng van Industrial Fund Management Co. tegenover Xinhua.

De Chinese president Xi Jinping heeft eerder dit jaar zijn hoop uitgesproken dat de handel tussen landen aan de ‘Silk Road’ handelsroute binnen tien jaar zal groeien tot meer dan $2,5 biljoen. De ‘Silk Road’ is een verzamelnaam voor handelsroutes die China verbinden met Eurazië, Europa en het Midden-Oosten. De meeste handelsroutes gaan over land, maar er is ook een maritieme route.

De volledige versie van dit artikel verscheen eerder op een partner blog.

Lees meer over de Silk Road in ons archief:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders