Indiase minister Financien adviseert banken geen goud te verkopen

Tijdens een toespraak in Mumbai zei Chidambaram, de Indiase minister van Financiën, dat banken maar beter geen gouden munten kunnen adviseren en aanbieden aan klanten. In India is het nog heel gebruikelijk dat een bank gouden munten aanbiedt aan particuliere klanten.

Het is de vraag of de hogere importheffing zoden aan de dijk zet. Enerzijds is het met een belasting van 8% nog lucratiever om goud het land in te smokkelen. Aan de andere kant is die 2% extra waarschijnlijk niet doorslaggevend voor Indiers die gouden sieraden zien als spaarvermogen. In aanschaf is het goud wat duurder, maar in de verkoop zal het ook meer opbrengen. De World Gold Council deed onderzoek naar het sentiment op de Indiase goudmarkt, waaruit blijkt dat 82% van de ondervraagden nog steeds zeer positief is over goud.

Chidambaram deed slechts een verzoek aan banken om geen goud meer te verkopen. Of er op dit advies ook nog een verbod volgt, dat zal de tijd ons leren. Feit blijft dat de Indiase regering niet te spreken is over de omvangrijke import van goud. In mei importeerde het land 162 ton goud ingevoerd, meer dan twee keer zoveel als het maandelijkse gemiddelde van recordjaar 2011. De World Gold Council denkt dat de totale import van goud dit jaar een nieuw record zal neerzetten, geholpen door de explosieve vraag in april en mei.

The Indian Express heeft een aantal opvallende uitspraken van Chidambaram opgeschreven:

“Banken hebben een rol te vervullen in het afremmen van de vraag naar goud. Ik denk dat de Reserve Bank of India banken geadviseerd heeft om geen gouden munten te verkopen.”

“Ik verzoek alle banken om hun klanten niet langer aan te moedigen goud te kopen”

“Ik hoop dat er een dag komt waarop we goud gaan beschouwen als ieder ander metaal en dat het alleen nog maar iets meer glimt dan koper of brons”

Chidambaram adviseert tegen verkoop goud door banken (Bron: The India Express)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.