WGC: Goudprijs stijgt door falend monetair beleid

De stijging van de goudprijs is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het verlies van vertrouwen in het monetaire beleid van centrale banken en in staatsobligaties. Dat schrijft de World Gold Council in een nieuw rapport dat eerder deze week werd vrijgegeven. Door de extreem lage rente moeten beleggers meer risico’s nemen om rendement te maken, risico’s die ze proberen af te dekken door een groter gedeelte van hun vermogen in goud te bewaren.

goldprice-afbeeldingDe goudprijs is in de eerste helft van dit jaar met bijna 30% gestegen, de grootste prijsstijging sinds de Europese schuldencrisis van 2010 en 2011. En dit jaar zijn het niet de hoge staatsschulden die beleggers zorgen baren, maar de acties van alle grote centrale banken.

Zo stelde de Federal Reserve haar langverwachte renteverhoging uit, introduceerde de Bank of Japan een negatieve rente en breidde de ECB haar stimuleringsprogramma verder uit tot €80 miljard per maand. De Bank of England kon niet achterblijven en verlaagde deze week de rente naar 0,25%. Ook pompt de centrale bank voor miljarden in de economie.




Monetair beleid stuwt goudprijs verder op

Spaarders en beleggers betwijfelen de effectiviteit van deze stimuleringsprogramma’s en zoeken hun toevlucht in veilige havens. Goud kopen wordt door de extreem lage rente steeds interessanter als alternatief voor sparen of beleggen, zo concludeert de World Gold Council. Op dit moment heeft 40% van alle staatsobligaties van landen met een goede kredietstatus al een negatieve rente, waardoor het steeds moeilijker wordt om een goed rendement te halen.

Ook analisten van verschillende banken zijn van mening dat de goudprijs de komende tijd verder zal stijgen door het ruime monetaire beleid van centrale banken. UBS en ABN Amro verwachten een prijs van meer dan $1.400 per troy ounce, terwijl Credit Suisse, Bank of America en de Royal Bank of Canada zelfs een koersdoel van $1.500 op het edelmetaal plakken.

gold-etf-demand

Beleggers stappen weer in goud (Bron: World Gold Council)

Negatieve correlatie

Goud is niet alleen interessant door de negatieve rente op staatsobligaties, maar ook de negatieve correlatie met tal van andere beleggingscategorieën. Dat betekent dat goud meestal een andere kant op beweegt dan aandelen, obligaties en grondstoffen. Daarmee draagt goud bij aan het verkleinen van het risico in een goed gespreide beleggingsportefeuille.

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo