Goudprijs laat sterkste stijging zien sinds 2011

Goud heeft de grootste tweewekelijkse prijsstijging achter de rug in ruim 20 maanden tijd. De stijging van de goudprijs is voor een belangrijk gedeelte toe te schrijven aan de woorden van Bernanke. De financiële markten speculeerden op een snelle afbouw van het stimuleringsprogramma, maar daar gaf de Fed-voorzitter geen gehoor aan.

De netto-long positie van speculanten steeg vorige week naar 55.535 contracten, een stijging van 56%. Speculanten waren op 4 juni voor het laatst zo positief over goud als nu. De goudprijs steeg in twee weken tijd met 6,7%, aldus Bloomberg. In april kwam goud nog in een bear market terecht, omdat veel beleggers tegelijkertijd uitstapten en daarmee nieuwe verkoopgolven uitlokten. De goudprijs zakte door een belangrijk technisch steunniveau heen en bleef in de maanden die volgden verder wegzakken. Het dieptepunt werd bereikt op 27 juni, toen de goudprijs een bodem bereikte van $1.200 en €920 per troy ounce. Sindsdien is de goudprijs in dollars met 10,67% en in euro’s met 9,57% gestegen.

“We zien een steun voor goud nu de uitspraken van Bernanke. De uitspraken wijzen erop dat de Federal Reserve blijft stimuleren, totdat er zichtbare verbeteringen zichtbaar zijn in de economische omstandigheden”, aldus Michael Cuggino van Permanent Portfolio Family of Funds. “De reden om goud voor de lange termijn aan te houden, zoals behoud van vermogen, blijft staan zo lang er meer geld in het financiele systeem gepompt wordt”.

Goudprijs stijgt

De goudprijs steeg maandag met 3,33% naar $1.336 per troy ounce, het hoogste niveau sinds 20 juni. De zilverprijs steeg zelfs met 5,39% naar $20,51 per troy ounce, de hoogste prijs in meer dan een maand tijd. Bloomberg peilde het sentiment onder een panel van analisten. Deze week verwacht de meerderheid van 15 analisten een hogere goudprijs. Negen analisten waren negatief en vijf namen een neutrale positie in. Van 2008 tot en met de piek in september 2011 verdubbelde de goudprijs. Gedurende die periode kocht de Federal Reserve ruim $2 biljoen aan schuldpapier via diverse QE-programma’s.

Sinds eind vorig jaar koopt de centrale bank in een nog hoger tempo schuldpapier op, namelijk $85 miljard per maand. Gek genoeg begon de goudprijs na de aankondiging van deze stimuleringsprogramma’s (QE3 en QE4) aan een lange en grote daling.

Japan, India en China kopen goud

De grootste goudhandelaar van Japan, Tanaka Kikinzoku Kogyo K.K, zei afgelopen week dat de verkoop van fysiek goud in het tweede kwartaal was verdrievoudigd ten opzichte van het eerste kwartaal. Ook ten opzichte van een jaar eerder kopen Japanners veel meer goud. Tussen januari en mei dit jaar importeerde Japan 7.686 kilogram goud, een veelvoud van de 2.994 ton goud die in dezelfde periode van vorig jaar geïmporteerd werd.

De World Gold Council schat in dat India dit jaar ongeveer 900 ton goud zal importeren. De Chinezen zullen dit jaar naar verwachting meer dan 1.000 ton goud van de markt halen. In beide gevallen een record. De Chinese goud-ETF’s haalden nog wel geld op, maar minder dan verwacht. De Japanse goud-ETF’s doen ook nog goede zaken, zeker in vergelijking met het Amerikaanse GLD fonds.

Shortcovering

De prijsstijging van de afgelopen twee weken kwam voor grondstoffenhandelaar Nic Johnson van vermogensbeheerder Pacific Investment Management niet als een verrassing:

“Het is niet alsof de markt plotseling positief geworden is over goud. […] De shortpositie in goud stond op recordhoogte en enige short-covering was te verwachten. Men was erg zelfvoldaan door de stijging van de goudprijs. Nu hebben de ‘beren’ in de markt het gevoel dat ze gelijk hebben gekregen”.

‘Short covering’ betekent dat partijen een deel van hun shortpositie afdekken met extra long posities. Dit doen ze om verliezen beperkt te houden bij een plotselinge prijsstijging van de onderliggende waarde. Vorige week schreven we op Marketupdate over de uitzonderlijk grote shortpositie in goud.

Vermogensbeheerders haalden in de week die eindigde op 17 juli in totaal $436 miljoen weg uit goudposities, zo berekende EPFR Global. Dit bedrijf traceert geldstromen in financiële markten.

Grondstoffen uit de gratie

Bloomberg schrijft dat grondstoffenfondsen in het algemeen uit de gratie zijn geraakt (of goud ook als grondstof gezien moet worden laten we even in het midden). Vermogensbeheerders hadden in de maand juni voor $349 miljard aan grondstoffen in de portefeuilles, een daling van $18 miljard ten opzichte van de maand mei. De totale beleggingen in grondstoffen bereikte in juni het laagste niveau in 32 maanden tijd. Vooral grondstoffen-ETF’s zijn behoorlijk in waarde gezakt.

Goudstaven
Heeft goud ooit haar glans verloren?
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo