Goudprijs zakt verder weg, wat is er aan de hand?

De goudprijs is vandaag opnieuw fors gedaald, nadat de prijs vorige week door een belangrijk steunniveau van $1.180 per troy ounce zakte. Op het moment van schrijven staat de prijs op $1.146 per troy ounce, een daling van ongeveer 1,8% ten opzichte van gisteren. De goudkoers daalt niet alleen als gevolg van een wisselkoerseffect, want ook in euro’s gaat de prijs vandaag flink onderuit. De spotprijs voor een troy ounce goud zakte met €12,66 naar €918,08, een verlies van 1,37%. De zilverprijs zakte vandaag met 3,73% en staat op het moment van schrijven op $15,34 per troy ounce. In euro’s daalde de koers met ongeveer 3,8% naar €394,50 per kilo, het laagste niveau sinds maart 2010.

Waarom daalt de goudprijs?

Uiteraard is het niet mogelijk om de vinger precies op de zere plek te leggen. Het is vooral de combinatie van omstandigheden waar de edelmetalen last van hebben. De goudprijs staat al enige tijd onder druk door het aansterken van de dollar, maar nu lijkt ook de daling van de olieprijs uit te stralen op de edelmetalen. Een lage olieprijs heeft immers een drukkend effect op productiekosten en transportkosten, waar de prijzen van veel producten kunnen dalen. Centrale banken maken zich daarom meer zorgen om deflatie dan om inflatie. De verwachting dat de inflatie door al die monetaire stimulering van centrale banken zou oplopen is niet uitgekomen, waardoor de overtuiging om goud te kopen wat aan kracht heeft verloren.

Ook het technische plaatje voor goud ziet er momenteel vrij slecht uit. Een belangrijk steunniveau van $1.180 per troy ounce, dat de afgelopen jaren al drie keer getest is, was niet bestand tegen de verkoopgolf van afgelopen vrijdag. Met het uitblijven van een herstelrally lag de weg open voor een nieuwe koersdaling. De opwaartse trend op de aandelenmarkten is ook niet bepaald positief voor de edelmetalen.

goudprijs-daling

Goudprijs opnieuw hard onderuit

Vraag fysiek goud trekt onvoldoende aan

Vorig jaar zorgde een grote daling van de goudkoers voor een run op fysiek goud, met name in Aziatische landen. Daar is op dit moment nog geen sprake van. Uiteraard lokt de prijsdaling van afgelopen week nieuwe kopers naar de markt, maar van een explosieve stijging van de vraag naar fysiek goud en zilver is zeker geen sprake. Ook de interesse in goud-ETF’s is door de lagere goudprijs afgenomen, zoals we afgelopen zondag al lieten zien in ons wekelijkse Goud en Zilver report. Alleen in de maand oktober werd er bijna 30 ton goud uit GLD gehaald, het grootste goud-ETF ter wereld. Bloomberg weet te melden dat de totale voorraden van goud in ETF’s wereldwijd zakte naar 1.643,4 ton goud, het laagste volume sinds september 2008. De voorraden van zilver-ETF’s daalden gisteren ook, met 103 metrische ton.

zilverprijs-daling

Zilverprijs zakt onder de €400 per kilo

Sterke dollar

Het afbouwen van het stimuleringsprogramma door de Federal Reserve heeft de goudprijs geen goed gedaan. De tapering en de eerste berichten over een mogelijke rentestijging hebben de financiële markten meer vertrouwen gegeven in het herstel van de Amerikaanse economie. De dollarindex van Bloomberg staat op het hoogste niveau in vijf jaar, geholpen door de zwakke yen en de zwakke euro. Traditioneel is een sterke dollar negatief voor goud.

Of de prijzen van goud en zilver nog veel verder zullen dalen, dat weten we niet. Wel weten we dat het sentiment in de markt momenteel erg negatief is en dat het technische plaatje er momenteel slecht uit ziet. Voor koopjesjagers is het wellicht verstandig om nog even af te wachten tot de rust in de markt weer enigszins terugkeert en de markt weer wat tekenen van kracht laat zien.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Goudprijs zakt verder weg, wat is er aan de hand?

 • Goed of slecht nieuws hangt er altijd van af aan welke kant je staat. Ik heb metalen om me tegen catastrofes te beschermen. Die blijven uit. Mooi toch? Ik heb tot nu toe nog nooit een reden gehad om metalen te VERKOPEN, dus van mij mag de prijs blijven dalen tot het absolute nulpunt. Tot nu toe zijn het alleen virtuele verliezen. Mocht ik nu in de situatie verkeren dat ik genoodzaakt word tot verkoop, dan zou dit voor mij inderdaad heel slecht nieuws zijn.
  Laat de prijs nog maar even dalen. Laat de catastrofes nog maar even uitbijven.

  Beantwoorden
  • Als je koopwoning in waarde daalt is dat ook geen reden om je huis te verkopen. Dat komt omdat je het kocht om in te wonen, niet als beleggingsobject. Goud kan als bescherming van het vermogen ook in prijs dalen, maar nog altijd een nuttige toevoeging zijn aan de portefeuille. Als vorm van verzekering is die prijsdaling geen probleem.

   Iedereen die goud kocht als belegging (of zilver)… Tsja, die zal hier op den duur wel hoofdpijn van krijgen. Een zilverprijs van minder dan €400 is niet mis!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders