De goudprijs zakte deze week van €971,57 naar €936,80 per troy ounce, een daling van niet minder dan 3,58%. De zilverprijs ging ging in een week tijd van €436,75 naar €414,50 per kilo, een verlies van 5,1%. De prijzen van beide edelmetalen zijn al tijden niet meer zo hard gedaald als afgelopen week, het gevolg van een samenloop van omstandigheden.

De koersdaling begon woensdagavond, toen de Federal Reserve bevestigde een einde te maken aan haar stimuleringsprogramma. Gecombineerd met een beter dan verwacht groeicijfer over de Amerikaanse economie werden zowel goud als zilver op papier massaal in de verkoop gedaan. Op papier, want de prijsdaling was voor beleggers reden om meer goud te kopen bij aanbieders als Goudstandaard en Hollandgold. Ook zilver was bijzonder in trek, het edelmetaal dat ook in euro’s terug is op het laagste prijsniveau sinds begin 2010. In vrijwel alle gevallen ging het om klanten die bij wilden kopen.

De prijsdaling van goud en zilver suggereert dat de belangstelling voor het edelmetaal is afgenomen, maar dat blijkt in ieder geval niet uit de verkopen van fysiek goud en zilver. Dit correspondeert ook met de ontwikkelingen in het voorjaar van 2013. De grote prijsdaling in april van dat jaar zorgde wereldwijd voor een run op fysiek goud en zilver, met name in Aziatische landen.

In dollars zakte de goudkoers van $1.231,03 naar $1.172,97, (-4,72%), terwijl de zilverkoers van $17,21 naar $16,14 per troy ounce zakte (-6,22%). De wisselkoers tussen de euro en de dollar zakte van 1,265 naar 1,2524, een daling van ongeveer een procent.

goudprijs-2nov2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-2nov2014

Zilverprijs in euro per kilo

GLD verliest in oktober 30 ton goud

Hoewel de daling van de goudprijs een positieve invloed heeft op de verkopen van fysiek goud heeft het een negatieve invloed op de vraag naar ETF aandelen van goud. GLD, het grootste goud-ETF ter wereld, zag de afgelopen week opnieuw een daling van haar voorraad. Eind oktober zat er nog 741,2 ton goud in het fonds, terwijl dat eind september nog bijna 770 ton was. In een maand tijd werd er dus ongeveer 30 ton goud losgeweekt uit handen van beleggers.Er werden zoveel aandelen GLD verkocht dat het voor de bullion banks lucratief was aandelen terug te kopen en daarmee de goudstaven terug te claimen uit de kluizen van het ETF. Een significante ontwikkeling!

goudvoorraad-gld-jan-okt2014

Goudvoorraad GLD opnieuw onderuit

Waardering goudmijnen naar dieptepunt

De daling van de goudprijs zet ook de goudmijnsector onder druk. Hoewel niet alle mijnbouwaandelen het even slecht doen is de stemming over het algemeen uitermate slecht. Niet vreemd, want volgens Thomson Reuters GFMS ligt de goudprijs inmiddels ruim $100 lager dan de all-in kostprijs van de goudmijnsector wereldwijd. Uiteraard zijn er nog genoeg mijnen die winst maken, maar het aantal dat rode cijfers schrijft neemt met iedere prijsdaling verder toe. Een verlieslatend product en complete onzekerheid over de toekomst van de goudprijs maakt dat mijnbouwaandelen door veel beleggers uitgespuugd worden.

Marketupdate sprak met gastschrijver ’24 karaat’, die tijdens de vorige bull-market van goud zelf posities had in goudmijnen had. Volgens hem zijn de aandelen momenteel zeer aantrekkelijk gewaardeerd, maar is het ook niet uit te sluiten dat de koersen nog veel verder kunnen dalen. De belangrijkste vraag die beleggers volgens 24 karaat aan zichzelf moeten stellen is of ze geloven in het voortbestaan van dit door schulden gedreven economische systeem. Wie daar niet in gelooft kan beter de veiligheid van fysiek goud opzoeken. Wie denkt dat het economische systeem wel weer op de been komt kan vanuit het oogpunt van technische analyse een goed rendement maken met mijnbouwaandelen.

Toch is het allemaal wat complexer dan simpelweg het kopen van een mandje mijnbouwaandelen (GDX of GDXJ). Volgens 24 karaat is het doen van je eigen research in deze beleggingscategorie zeer belangrijk om het verschil te kunnen maken. Belangrijk om in de gaten te houden zijn de boekwaarde en de hoeveelheid schulden op de balans. Verder is het zaak om gespreid in te stappen en te kopen op de dips. Maar ook dat, zo benadrukt 24 karaat, is zeker geen garantie op succes.

goudmijnen

De gifbeker is nog niet leeg voor de beleggers in mijnbouwaandelen