Meer goudmijnen onrendabel door lage goudprijs

Doordat de goudprijs jarenlang bleef stijgen durfden investeerders meer risico te nemen, door goudmijnen te openen die relatief hoge kosten maken per troy ounce goud. Newcrest Mining is een mijnbouwbedrijf dat nog wel winstgevend goud weet te delven, maar in hun portfolio zitten ook tal van mijnen die hoge kosten maken. Een voorbeeld daarvan is de ‘Hidden Valley’ in Papua Nieuw-Guinea, waar ook mijnbouwbedrijf Harmony Gold een aandeel in heeft.

Uit cijfers, die de goudmijn afgelopen dinsdag publiceerde, bleek dat de all-in kosten in het eerste kwartaal van dit jaar $2.268 per troy ounce waren. Dat is veel hoger dan de goudprijs, die op het moment van schrijven op $1.445 per troy ounce staat. Newcrest Mining heeft bekend gemaakt dat het onderzoek zal doen om vast te kunnen stellen of deze mijn wel levensvatbaar is.

Ook de Telfer mijn in het westen van Australië is nu te duur geworden met all-in productiekosten van $1.573 per troy ounce in het eerste kwartaal van 2013. De goudprijs zakte in een paar dagen tijd met meer dan $200 naar een dieptepunt van $1.350 per troy ounce. De krappe marge waarvoor deze mijn moest werken was opeens volledig verdampt.

Newcrest heeft aangegeven dat het haar activiteiten wil “terugbrengen en vereenvoudigen” en dat het daarbij vooral zal kijken naar haar belang in goudmijnen die tegen relatief hoge kosten produceren. Ondertussen hoopt het meer vrije cashflow binnen te halen uit expansie van de goudmijnen die relatief lage productiekosten hebben. Onder het mom van kostenreductie heeft Newcrest Mining al 150 banen geschrapt bij kantoren in Melboue en Brisbane.

Newcrest Mining aandelen verloren woensdag 3% van hun waarde, terwijl een middelgrote goudproducent als St. Barbara haar aandeel met 14% in waarde zag dalen. Ook dit mijnbouwbedrijf heeft opnieuw onderzoek uitgevoerd naar de winstgevendheid van haar goudmijnen. Haar Golden Ridge mijn op de Solomoneilanden zat ook dicht bij de huidige goudprijs met productiekosten van $1.393 per troy ounce. Ook een aantal andere mijnen van St. Barbara draaien momenteel op bijzonder smalle winstmarges.

Kosten stijgen snel

Snel stijgende kosten vormen een probleem voor steeds meer goudmijnen. Evolution Mining zag in het eerste kwartaal van dit jaar de productiekosten oplopen naar $1.353 per troy ounce, terwijl de kosten over de afgelopen twaalf maanden gemiddeld nog $1.212 per troy ounce waren. Productiekosten stijgen snel door oplopende loonkosten en kosten voor brandstof. De ertsgraad van een mijn neemt na verloop van tijd af, waardoor er steeds meer puin verwerkt moet worden voor dexelfde opbrengst aan goud.

Eerder deze maand schreef Marketupdate ook al over de pijn die goudmijnaandelen lijden door de daling van de goudprijs. Op de dag dat de goudprijs met meer dan 8% omlaag ging verloren indices van mijnaandelen ook minstens 8% van hun waarde.

Bron: Syndey Moing Herald

Een open pit goudmijn in Nieuw-Zeeland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.