Mijnbouwbedrijven in moeilijkheden door daling goudprijs

De afgelopen zes maanden zijn de GDX en de HUI indices van goudmijnaandelen allebei met 45% gezakt. Gisteren gingen de koersen van deze twee indices – samen met de goudprijs – met ongeveer 9% naar beneden. Reuters schrijft dat grote en kleine mijnbouwbedrijven de impact zullen voelen van de prijsdaling van goud. De meeste mijnen zullen nog wel met winst blijven opereren, maar de cashflow die nodig is om nieuwe projecten op te starten of om oveames te doen is aan het opdrogen.

“Iedereen genoot van het hoogtij, maar nu het water laag staat kan iedereen zien wie naakt aan het zwemmen was. En het opmerkelijke is dat iedereen naakt aan het zwemmen was”, aldus Pawel Rajszel van Veritas Investment Research. We zijn nu terug bij niveaus die we eind 2008 voor het laatst gezien hebben.

Barrick Gold Corp moest afgelopen week de bouw van de grote Pascua-Lama goud- en zilvermijn stoppen vanwege milieubezwaren en nu komt deze prijsdaling er ook nog bij. Het aandeel verloor gisteren 10,4% op de Toronto Stock Exchange in Canada. Haar concurrent Goldcorp verloor slechts 4,7% van haar waarde. Vooral de kleine en middelgrote goudmijnen hebben volgens Reuters veel last van de prijsdaling, omdat deze minder flexibel zijn dan grote producenten.

Productiekosten

Volgens Moingstar analist Elizabeth Collins liggen de productiekosten in veel goudmijnen nog ruim beneden de $1.400 per troy ounce. Maar omdat aandeelhouders druk leggen op het management om de winstgevendheid niet uit het oog te verliezen zullen er minder investeringen gedaan worden. In plaats van de focus te leggen op groei zal men de aandacht nu verschuiven naar het op peil houden van de winst en het onder controle brengen van de kosten.

Volgens de analist van Moingstar heerst er in het management van veel goudmijnbedrijven het gevoel dat er onderaan de streep winst geboekt moet worden. “Zelfs nieuwe projecten die economisch gezien rendabel zijn worden om deze reden uitgesteld”, zo liet ze weten tegenover Reuters.

Analist Paolo Lostritto van National Bank Financial is wat negatiever. Zij zegt dat er nu al een aantal bedrijven zijn de bij de huidige goudprijs beneden de kostprijs werken. De lagere goudprijs treft ook de dividenduitkeringen, vooral bij mijnen die de hoogte van het dividend koppelen aan de goudprijs. Voorbeelden daarvan zijn Newmont Mining en Eldorado Gold Corp.

Procentueel waren de koersdalingen het grootst bij de kleine 'junior' mijnbouwbedrijven. Reuters noemt Gabriel Resources Ltd., dat nog wacht op toestemming voor een nieuw project in Roemenie. Dit aandeel zakte maandag met 23,4% naar C$1,51. Detour Gold Corp, die net haar eerste mijn aan het opstarten is in het noordoosten van Ontario, zakte met 21,9% naar C$11,48. Het bedrijf Iamgold Corp verwacht dit jaar productiekosten van $1.400 per troy ounce goud. Dit bedrijf kan, ondanks haar sterke cash posite, ook in de knel komen als de goudprijs zo laag blijft als nu. Dit bedrijf zag haar aandeel met een relatief bescheiden 7,2% omlaag gaan op de Canadese beurs.

Koersen van veel goudmijnaandelen terug bij af door dalende goudprijs en stijgende kosten (Bron: Yahoo Finance)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.