Goud en zilver report (Week 49)

De goudkoers steeg de afgelopen week van €938,15 naar €970,68 per troy ounce (+3,47%), terwijl de zilverkoers van €399,47 naar €426,44 wist te stijgen (+6,75%). Het was een goede week voor beide edelmetalen, ondanks het mislukken van het Zwitserse referendum. Vorige week zondag werd duidelijk dat de Zwitserse bevolking geen steun gaf aan het plan om de goudvoorraad uit te breiden naar 20% van de totale reserves en dat goud nooit meer te verkopen. Speculanten gingen short op goud en zilver, met als gevolg een grote koersdaling voor beide edelmetalen bij opening van de handel.

Toch zette de daling niet door, integendeel. Toen handel in Europa van start ging begonnen de prijzen weer hard te stijgen. Tussen de laagste en hoogste koers zat die maandag een verschil van €50 per troy ounce voor goud en €50 per kilo voor zilver. Na het spektakel van maandag stabiliseerden de koersen op een hoger niveau. Donderdag kon Draghi de financiële markten nog in beweging brengen, maar dat deed hij niet. In zijn persconferentie kwamen geen nieuwe maatregelen naar voren en werden ook nog geen concrete plannen gecommuniceerd over het eventueel opkopen van staatsobligaties.

In dollars steeg goud van $1.168,14 naar $1.192,31 per troy ounce (+2,07%) en ging zilver van $15,46 naar $16,31 per troy ounce (+5,5%). De hogere winsten in euro’s laten zien dat de dollar de afgelopen week opnieuw iets sterker is geworden tegenover de euro. De wisselkoers is op het moment van schrijven $1,2286 per euro. Sinds mei is de euro al met 10% gezakt ten opzichte van de dollar, maar daar zit volgens Weidmann van de Bundesbank geen enkele opzet achter…

goudprijs-7dec2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-7dec2014

Zilverprijs in euro per kilo

België wil goud terughalen?

VTM Nieuws kreeg van de Belgische centrale bank bevestigd dat er onderzocht wordt hoe België haar goudvoorraad terug kan halen naar eigen land. Een interessante ontwikkeling, want twee weken maakte de Nederlandse centrale bank nog bekend dat ze een deel van haar goudvoorraad had teruggehaald uit de VS. België beschikt over een goudreserve van 227,4 ton. Waar deze momenteel ligt hebben we nog niet kunnen achterhalen. Ook in andere Europese landen is dit jaar een roep geweest om de goudvoorraden te inspecteren en/of deze terug te halen. Lees meer.

China wil import goud makkelijker maken

De Chinese centrale bank heeft afgelopen week plannen naar buiten gebracht om de import van goud op de Chinese markt te versoepelen. De centrale bank wil meer financiële instellingen en ook de grotere goudmijnen met activiteiten in het buitenland een importvergunning geven. Zodoende kan er makkelijker goud geïmporteerd worden en kan de premie op de Chinese goudmarkt dalen. Lees meer.

Zilveren munten blijven populair

De laatste cijfers van verschillende grote munthuizen laten zien dat er ook dit jaar weer veel zilveren munten verkocht worden. Beleggers zien de dalende zilverprijs als een mooi moment om zilver te kopen. Terwijl de verkopen van zilveren munten bij de Royal Canadian Mint en de US Mint naar een recordniveau gaan blijft de verkoop van gouden munten achter. Dit jaar is de goudprijs met ruim 11% gestegen, terwijl zilver met 6% gedaald is.

silver-eagle-verkopen-1986-2014

US Mint kan dit jaar record van 2013 overtreffen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders