Gaat ook België haar goud terughalen?

De Belgische centrale bank onderzoekt hoe ze haar totale goudvoorraad terug kan halen, zo bevestigde de centrale bank ze tegenover VTM Nieuws. Het land heeft volgens de laatste cijfers van het IMF een goudvoorraad van 227,4 ton, waarvan een gedeelte blijkbaar nog niet in eigen land ligt. We hebben geprobeerd te achterhalen wat de precieze locatie is van de goudvoorraad van België, maar hierover konden we geen actuele informatie vinden.

Europese landen willen goud terug

Het nieuws komt twee weken nadat de Nederlandsche Bank bekendmaakte dat ze een deel van haar goudvoorraad had teruggehaald naar Amsterdam en minder dan een week na het mislukken van het Zwitserse referendum over het terughalen van de goudreserve. Ook stuurde de Franse politica Marine LePen een open brief naar de Banque de France met de oproep om al het Franse goud terug te halen.

Met de repatriëring van goud door de Duitse Bundesbank begon het balletje langzaam te rollen. Europese landen hebben naar verhouding zeer grote goudvoorraden, maar tot voor kort stelde bijna niemand zich de vraag waar dat goud eigenlijk lag. Europese centrale banken hebben veel goud op de boeken staan, maar lang niet al dat goud ligt in eigen land opgeslagen.

Goud naar de VS

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog brachten veel Europese landen goud naar Londen en de Verenigde Staten, uit angst voor een Duitse invasie. België, dat op dat moment over ongeveer 600 ton goud beschikte, stuurde in aanloop naar de oorlog een derde deel naar Londen en een even groot deel verdeeld naar de VS en Canada. De resterende 200 ton goud bracht België naar het zuiden van Frankrijk.

Na de oorlog en de wederopbouw van Europa begon de verhouding weer te verschuiven. Europa werd netto exporteur van goederen en importeerde daarmee dollarreserves. In de jaren ’50 en ’60 wisselden Europese landen deze overtollige dollars in voor Amerikaans goud. Zo kwam veel goud in de boekhouding terug in handen van Europese landen, maar lang niet al het edelmetaal werd daadwerkelijk fysiek overgebracht naar Europa.

federal-reserve-gold-holdings

Veel Europees goud ligt nog steeds in de VS

Goud leasing

Het is de vraag waarom landen nog zoveel goud in de VS laten liggen. Formeel ligt het daar omdat het dan makkelijker verhandeld kan worden, maar feit is dat er onder het Central Bank Gold Agreement (CBGA) steeds minder goud verkocht en uitgeleend wordt.

Ook de Belgische centrale bank leent steeds minder goud uit. Was dat in het jaar 2010 nog 89 ton, in 2012 ging het om 36,9 ton. In 2013 werd er nog minder goud uitgeleend, namelijk 24,97 ton. In 2005 verkocht België voor het laatst een plukje goud, namelijk 30 ton. De 227,4 ton goud waar België momenteel over beschikt is maar een fractie van de ruim 1.300 ton goud die in de jaren ’70 in de kluis van de centrale bank lagen. Sindsdien hebben onze zuiderburen duizend ton goud in de verkoop gedaan.

goldcore_bloomberg_chart3_28-05-13

Centrale bank België heeft in het verleden veel goud verkocht

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

7 gedachten over “Gaat ook België haar goud terughalen?

 • Guy Vanhoudt

  Waarom wil België zijn goudreserves terughalen? Is hier noodzaak aan?

  Beantwoorden
  • Van de ene kluis naar de andere, wat is het verschil? Misschien heeft België minder vertrouwen in haar bewaarder of wil ze het goud fysiek kunnen distribueren en dat het om die reden naar eigen land terug zou moeten. Significante ontwikkeling, aangezien verschillende Europese landen zich beginnen te roeren…

   Beantwoorden
 • Pietje Peck

  Ze willen een nieuwe gouden munt slaan met de kop van koningin Fabiola zoals jullie weten had ze nogal een haardos dus wordt het een enorm stuk

  Beantwoorden
 • Is het niet verstandig om de dollar te laten klappen, net als een vrouw met siliconenborsten allemaal lucht en geen inhoud. En dan zijn “we” gelijk van het gezeik af waarom iedereen ons haat, waarom we overal oorlog moeten voeren, waar er telkens besmettelijke ziekten uitbreken, en zwarte mensen worden vermoord door nazi politie agenten. Kortom, kom op met dat goud.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo