In de eerste drie maanden van dit jaar is er al 20.013 kilogram ruw goud (met een waarde van $982 miljoen) vanaf het John F. Kennedy vliegveld overgebracht naar Zuid-Afrika, zo schrijft Quartz op basis van gegevens van het US Census Bureau. In september 2012 werd er ook al een substantiele hoeveelheid ruwe goudbaren van de VS overgebracht naar Zuid-Afrika.

Quartz heeft een grafische weergave gemaakt van de export van goud in relatie tot de export van andere goederen. Het gaat om ruwe goudstaven, met een zuiverheid die lager ligt dan 99,5% of 99,99%. De staven zijn gemaakt van sloopgoud en bevatten naast goud ook koper, zilver en andere metalen die in munten en oude juwelen kunnen zitten.

De export van ruw goud via het JFK vliegveld is sinds 2009 sterk toegenomen. Blijkbaar is er elders in de wereld meer belangstelling voor het sloopgoud van Amerikanen dan in eigen land. In 2012 werd er 335.204 kilogram aan ruw goud verstuurd. In 2009 was dat nog maar 148.894 kilogram.

Het is opmerkelijk dat Zuid-Afrika een substantiele hoeveelheid goud (20 ton) invoert, want ooit was het land de allergrootste goudproducent ter wereld. Hoewel de goudproductie van Zuid-Afrika al jaren aan het dalen is behoort het land nog steeds tot de top 5 van grootste goudproducenten ter wereld en is het nog steeds primair een exporteur van goud. Quartz merkt op dat het voor Zuid-Afrikaanse smelterijen, handelaren en juweliers zelfs verboden is om ruw goud te importeren, tenzij de overheid daar een vergunning voor verleend heeft.

Stakingen

Een mogelijke verklaring voor de import van ruw goud door Zuid-Afrika is de lagere mijnproductie van afgelopen jaar. Door een golf van stakingen in goud- en platinamijnen lag de productie enige tijd stil en was er minder aanbod van edelmetaal. Data van de USGS liet zien dat er het afgelopen jaar 6% minder goud werd gemijnd in Zuid-Afrika dan in 2011. Desondanks is het bijzonder dat het Afrikaanse land goud moet importeren, want normaal gesproken is het land netto exporteur van goud.

South African Mint?

De import van meer dan 20 ton goud in het eerste kwartaal van 2013 kan ook bestemd zijn geweest voor de Rand Refinery, de producent van de gouden Krugerrand munten. Quartz probeerde de Zuid-Afrikaanse ambassade in Washington DC te bereiken voor uitleg, maar kreeg geen respons.

 

In september 2012 en in februari en maart van 2013 importeerde Zuid-Afrika goud uit de VS

Steeds meer Amerikaanse sloopgoud gaat de grens over (Bron: Quartz)