De goudprijs steeg de afgelopen week van €1.052,56 naar €1.060,31 per troy ounce (+0,74%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €464 naar €472,29 wist op te klimmen (+1,79%). Beide edelmetalen sloten de week met een bescheiden winst af vanwege een weinig overtuigend banencijfer uit de VS. Daardoor is de verwachting van beleggers dat Janet Yellen van de Federal Reserve nog iets langer de tijd zal nemen voordat ze de rente verhoogt.

Bij een stijgende rente wordt goud kopen voor speculanten minder aantrekkelijk, omdat de alternatieve beleggingen zoals obligaties dan meer opleveren. Door het aansterken van de euro ten opzichte van de dollar over de afgelopen vier weken is de goudprijs in euro iets gezakt.

goudprijs-10mei2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-10mei2015

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Beleggers kopen minder zilver

Zowel de CPM Group als Thomson Reuters GFMS hebben de afgelopen dagen een rapport over de zilvermarkt in 2014 uitgebracht. Beide rapporten bevatten zeer gedetailleerde informatie over de vraag naar zilver, maar in hoofdlijnen komen ze beide tot dezelfde conclusie: Beleggers kochten vorig jaar minder zilver dan in 2013, vooral munten en baren werden minder goed verkocht.

De dalende investeringsvraag – gecombineerd met een stijgende productie van zilvermijnen – heeft vorig jaar een negatieve impact gehad op de zilverkoers. Toch moeten we niet al te somber zijn, want 2013 was een uitzonderlijk goed jaar voor wat betreft de verkoop van fysiek zilver. Een grote prijsdaling trok toen veel koopjesjagers aan. Zetten we de investeringsvraag naar zilver in het perspectief van de afgelopen vijf of tien jaar, dan was de vraag het afgelopen jaar nog wel relatief groot.

gfms-world-silver-demand

Wereldwijde vraag naar zilver daalde vorig jaar ten opzichte van 2013 (Bron: GFMS)