India blijft import gouden munten verbieden

India handhaaft het importverbod voor gouden munten, zo maakte de Indiase minister van Financiën P. Chidambaram dinsdag bekend. Hij zei dat naar aanleiding van reacties die de regering gekregen heeft ten aanzien van dit beleid. Veel Indiërs willen gouden munten kopen als gift voor familie en vrienden, maar kunnen deze moeilijk verkrijgen door het importverbod. Chidambaram houdt vast aan zijn strategie en benadrukte tegenover de Economic Times of India dat het importverbod voor gouden munten van kracht blijft.

De Indiase minister van Financiën benadrukte dat niemand gouden munten mag importeren en dat de banken daar streng op moeten toezien. “Ik heb banken gevraagd om heel streng te zijn, in het bijzonder de banken die goud importeren. Ze moeten de richtlijnen van de overheid en de Reserve Bank of India zorgvuldig naleven.”

India beperkt import goud

De Indiase regering en haar centrale bank voeren een heuse oorlog tegen goud. Het aanschaffen van edelmetaal wordt belemmert door een importquotum op goud, uitzonderlijk hoge invoerheffingen op goud, zilver en sieraden en door administratieve beperkingen voor juweliers en goudhandelaren. De regering streeft ernaar de import van goud dit jaar terug te brengen naar 850 ton. Dat zou een daling van honderd ton betekenen in vergelijking met vorig jaar en een besparing van $4 miljard op de importkosten.

De importkosten zijn een serieus probleem voor de Indiase economie, omdat de prijzen van goud en olie de laatste jaren sterk zijn toegenomen. Tegelijkertijd is de waarde van de Indiase munt, de roepie, verzwakt. Het gevolg is een tekort op de betalingsbalans, een tekort dat in het vorige fiscale jaar een record bereikte van $88,2 miljard of 4,8% van het Indiase bbp. In mei importeerde India nog een recordhoeveelheid van 162,4 ton goud, omdat men anticipeerde op een verhoging van de importheffing en een daling van de goudprijs in de maand april. In september zakte de import van goud door alle importbeperkende maatregelen terug naar slechts 7,2 ton.

In augustus publiceerde Marketupdate als één van de eerste sites een artikel over het importverbod op gouden munten, dankzij een tip van onze trouwe lezer marcel.

India verbiedt sinds augustus de import van gouden munten

India verbiedt sinds augustus de import van gouden munten

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *