Goud en Zilver report (Week 7)

Zowel de goudprijs als de zilverprijs bereikten afgelopen week het hoogste niveau in drie maanden tijd. De prijs van goud steeg van €929,49 naar €963,09 per troy ounce (+3,6%), terwijl het grijze metaal de grens van €500 per kilo wist te doorbreken. De prijs van zilver steeg van €472,20 naar €504,27 per kilogram, een winst van 6,79%.

Goud ging dit jaar al goed uit de startblokken, terwijl zilver meer moeite had om de weg naar boven te vinden. Eind januari stond het gele metaal al op een plus van 5%, terwijl de zilverprijs weer was weggezakt tot het niveau van rond de jaarwisseling. Waar de stijging opeens vandaan komt is moeilijk te zeggen. Mogelijk reageert de markt op een doorbraak van de negatieve trendlijn voor edelmetalen, wat voor technisch analisten een duidelijk koopsignaal is. Al een jaar is de prijs niet meer aan de bovenkant door het 200-daags gemiddelde gebroken.

Zwakkere dollar

In dollar steeg de goudkoers van $1.266,62 naar $1.318,79 per troy ounce, een winst van 4,12%. De zilverprijs steeg in deze valuta van $20,02 naar $21,48 per troy ounce, een plus van 7,29%. De hogere winst in dollars weerspiegelt een stijging van de EUR/USD. De wisselkoers steeg met bijna een cent van $1,3592 naar $1,3695 (+0,75%).

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

 GLD weer boven de 800 ton goud

In het verleden hebben we meerdere keren geschreven over het leeglopen van de goudvoorraad van GLD, het grootste goud-ETF ter wereld. De uitstroom van goud ging hand in hand met een daling van de goudprijs en vorig jaar was de daling van de goudprijs procentueel ongeveer even groot als die van de goudvoorraad in dit ETF. Nu de goudprijs weer uit een dal lijkt te klimmen is het een goed moment om de balans op te maken. Wordt GLD weer gekocht door beleggers? De eerste grafiek laat de prijsontwikkeling en de goudvoorraad in het ETF zien sinds begin 2013, de tweede grafiek loop van begin november 2013 tot en met 14 februari 2014 en zoomt dus in op de laatste drie maanden. Wat valt ons op: terwijl de goudprijs weer terug is op het niveau van drie maanden geleden is de goudvoorraad van het ETF nauwelijks hersteld. Vergeleken met begin november zit er ruim 60 ton minder goud in.

Ontwikkeling voorraad GLD sinds begin 2013

Daling goudvoorraad in GLD is voorlopig een halt toegeroepen…

Goudvoorraad GLD sinds november 2013

… maar de animo voor goud-ETF’s als GLD komt nog niet terug!

Economische cijfers

Of de stijging van de goudprijs en de zilverprijs zal aanhouden zal mede bepaald worden door macro-economische cijfers. Aankomende dinsdag krijgen we inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk en cijfers over het economisch sentiment in de Eurozone, woensdag komen cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en worden de notulen van de laatste FOMC vergadering van de Federal Reserve vrijgegeven. Donderdag komen inflatiecijfers uit de VS en op vrijdag komt er opnieuw een cijfer over het herstel van de Amerikaanse woningmarkt. Hoewel deze cijfers geen directe invloed hebben op de prijsontwikkeling van goud en zilver kunnen ze wel de verwachtingen die de markt heeft over het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank bijsturen. En wat de Federal Reserve doet heeft doorgaans wel invloed op de prijzen van beide edelmetalen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders