India kocht in juni minder goud en zilver

Indiërs hebben in de maand juni veel minder goud en zilver gekocht dan een maand eerder. Werd er in mei nog voor $8,4 miljard aan edelmetaal ingevoerd, in juni was dat nog maar $2,45 miljard. De prijsdaling van goud en zilver zorgde niet opnieuw voor een opleving van de vraag naar fysiek edelmetaal. De sterke terugval in de vraag kan worden toegeschreven aan maatregelen van de regering om het kopen van goud te ontmoedigen.

In mei bereikte het tekort op de Indiase handelsbalans nog een recordniveau door de import van grote hoeveelheden goud en zilver. Door de daling van de vraag naar edelmetalen zakte het tekort op de Indiase handelsbalans in juni naar $12,24 miljard. Volgens analisten is dat het bewijs dat erop dat de maatregelen van de regering hun vruchten afwerpen. De regering en de centrale bank van India proberen het kopen van goud te ontmoedigen met een hoge importheffing. Onlangs werden Indiase juweliers nog opgeroepen de verkoop van gouden munten en goudbaren te staken. Aan die oproep gaven ongeveer 40.000 juweliers gehoor.

De import van $2,45 miljard aan goud en zilver in de maand mei is nog altijd 22,8% meer dan de import in dezelfde maand van vorig jaar. Het is de vraag hoe de importcijfers van juli eruit zullen zien. In deze cijfers is het effect van de verkoopstop van juweliers zichtbaar.

Een verdere daling van de vraag naar fysiek goud en zilver kan de prijzen van beide edelmetalen verder onder druk zetten. India is samen met de China met afstand de grootste afnemer op de wereldwijde goudmarkt.

Indiase roepie

De Indiase regering en de Reserve Bank of India (RBI) wekken de indruk dat het kopen van goud en zilver de bron van het probleem is. Wat ze er niet bij vermelden is dat Indiers edelmetaal kopen als alteatief voor een spaarrekening. Door de waardedaling van de roepie is het niet lucratief om veel geld op een bankrekening te parkeren. De inflatie ligt veel hoger dan de rentevergoeding. De zwakte van de munt is af te lezen aan de olieprijs en de goudprijs.

De nieuwssite One India schrijft dat de olieprijs in roepies in de afgelopen zes weken al vier keer is verhoogd. De prijsstijging is volgens Indian Oil toe te schrijven aan een verslechterde wisselkoers (zwakkere roepie) en een stijging van de werelwijde olieprijs. Ook de goudprijs is in roepies veel minder hard weggezakt dan in euro’s of dollars.

Olie en goud

Onderstaande grafieken geven de prijsontwikkeling van olie en goud in roepies weer. Nu weet u waarom Indiërs hun vermogen het liefst bewaren in de vorm van fysiek goud. De toekomstige importcijfers moeten uitwijzen of Indiers echt minder goud zijn gaan kopen. Juweliers kunnen nog steeds sieraden aanbieden om de vraag naar goud in te vullen.

Olieprijs in Indiase roepie, US dollar en euro

Goudprijs in Indiase roepie, US dollar en euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.