Vraag naar zilveren munten en baren neemt af

De vraag naar fysiek zilver zal dit jaar naar verwachting 5% dalen ten opzichte van vorig jaar, zo schrijft Thomson Reuters GFMS in een voorlopig jaarrapport over de zilvermarkt. De voornaamste reden daarvoor is een terugval in de vraag naar zilveren munten en zilverbaren, want die zal dit jaar naar verwachting 37% lager uitvallen dan een jaar geleden. De daling wordt voor een klein gedeelte opgevangen door een toegenomen vraag naar het edelmetaal voor de productie van zonnepanelen.

Vooral in de Verenigde Staten nam de belangstelling voor het edelmetaal af, ten gunste van traditionele beleggingen als aandelen en obligaties en alternatieve beleggingen als virtuele munten. Dat blijkt ook wel uit de verkoopcijfers van de American Eagle munten, want die zijn in vergelijking met voorgaande jaren zo goed als gehalveerd. Maar ook elders in de wereld nam de belangstelling voor het edelmetaal af, bijvoorbeeld in China. Ook daar gaven beleggers de voorkeur aan andere beleggingen zoals aandelen.

Cijfers van Thomson Reuters GFMS laten zien dat er dit jaar naar schatting 130,1 miljoen troy ounce gebruikt zal worden voor de productie van zilveren munten en baren, veel minder dan de 205,6 miljoen troy ounce in 2016 en 290,8 miljoen troy ounce in 2015. De instroom van exchange-traded funds liep ook terug, van 49,9 miljoen troy ounce in 2016 tot naar verwachting 14,9 miljoen troy ounce dit jaar.

Zonnepanelen

De daling van de vraag naar zilver als beleggingsobject wordt voor een deel gecompenseerd door een toename van de industriële vraag. De vraag naar zilver voor elektronische apparaten is dit jaar een paar procent gestegen, maar veel opzienbarender was de stijging van 20% voor de productie van zonnepanelen. Voor deze toepassing wordt dit jaar ongeveer 92 miljoen troy ounce zilver gebruikt. Kijken we naar de ontwikkeling van de afgelopen jaren, dan is dit nog steeds een belangrijke groeimarkt voor zilver.

Vraag naar zilveren munten en baren valt dit jaar lager uit (Bron: Thomson Reuters GFMS, via Silver Institute)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders