Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

India zal in het financiële jaar 2015-2016 tussen de 900 en 1.000 ton goud importeren, zo verklaarde de directeur van smelterij MMTC-PAMP woensdag tegenover persbureau Reuters. Dat is nog iets meer dan de hoeveelheid goud die het land een jaar eerder importeerde. Het Indiase financiële jaar 2015-2016 begon in april en duurt tot april volgend jaar. MMTC-PAMP is een joint venture tussen de Indiase overheid en de Zwitsers smelterij PAMP die in 1977 werd opgericht.

Indiase goudmarkt trekt aan

De Indiase goudmarkt trekt weer wat aan door de versoepeling van de importregels, waardoor het edelmetaal beter verkrijgbaar is tegen een lagere premie. Ook heeft de daling van de goudkoers naar het laagste niveau in vijf jaar in grote delen van de wereld een positieve impact gehad op de vraag naar fysiek goud. Cijfers uit een recent gepubliceerd rapport van Thomson Reuters GFMS bevestigen de toegenomen vraag naar goud op de Indiase markt. Zowel de verkoop van juwelen als van goudbaren en gouden munten liet in het tweede kwartaal een stijging zien ten opzichte van het eerste kwartaal.

In de maand juli heeft India ongeveer 70 tot 75 ton goud geïmporteerd en de verwachting is dat het cijfer in de maand augustus minstens even hoog zal liggen. In de eerste helft van dit jaar importeerde India volgens Thomson Reuters GFMS iets meer dan 390 ton goud, vergelijkbaar met de Chinese import van goud. In maart werd maar liefst 125 ton goud geïmporteerd.

Goud als spaargeld

India is traditioneel een belangrijke steunpilaar voor de fysieke goudmarkt. Bijna een kwart van de jaarlijkse vraag naar gouden munten, goudbaren en juwelen komt voor rekening van de ruim 1 miljard Indiërs. Zij kopen goud als vorm van spaargeld, omdat het banksysteem in dat land nog niet zo ver ontwikkeld is als in veel Westerse landen. Ook is het vertrouwen in de waarde van het geld veel lager, omdat de Indiase roepie een vrij zwakke munt is. Naar schatting ligt er ruim 20.000 ton goud bij de Indiase huishoudens en tempels.

Gold bars are displayed at a gold jewellery shop in the northern Indian city of Chandigarh

India importeert dit jaar naar verwachting 900 tot 1.000 ton goud