Grafiek: Olieprijs in goud vanaf 1946

Uitgedrukt in dollars is de olieprijs sinds 1971 sterk gestegen, met als gevolg dat de prijs van benzine en diesel de afgelopen jaren recordniveaus bereikt. Maar als we de olie vergelijken met goud en we het effect van geldontwaarding uit de berekening wegfilteren zien we een heel ander beeld tevoorschijn komen. De olieprijs fluctueerde weliswaar sterk, maar keerde steeds terug om het historische gemiddelde van ongeveer vijftien vaten per troy ounce te doorkruisen.

Onderstaande grafiek laat zien dat olie ten opzichte van goud relatief goedkoop was in 1973, 1988, 1993, 1998 en 2009. De bodems in de grafiek geven aan in welke periodes olie juist relatief duur was in termen van goud (minder vaten per troy ounce). Opvallend is dat de stijgende olieprijs in 1973 een oliecrisis veroorzaakte, maar dat het zwarte goud in termen van geel edelmetaal toen juist bijzonder goedkoop was.

Grafiek van de olie goud ratio

Olieprijs uitgedrukt in goud: aantal vaten ruwe WTI olie per troy ounce goud

Voor de volledigheid heb ik ook een grafiek gemaakt waarin de goudprijs en de olieprijs (uitgedrukt in $) over elkaar heen gelegd zijn. Die laat de correlatie tussen olie en goud op een andere manier zien. Opvallend is dat de goudprijs de laatste jaren wél is gestegen, maar dat de olieprijs is achtergebleven. Klik op de grafiek voor een grotere versie.

De goudprijs en de olieprijs

Goudprijs en olieprijs in dollars vanaf 1946 t/m 2012

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders