Hoe Goldman Sachs de beleggers in goud voor de gek houdt

Goldman Sachs gaf beleggers in goud begin april nog het advies om hun positie in het edelmetaal van de hand te doen. Een paar dagen later begon de grootste prijsdaling in meer dan dertig jaar en even later trok Goldman Sachs haar advies om short te gaan op goud weer in. Wat dat betreft kunnen we Goldman Sachs weinig verwijten, want iedereen die hun advies volgde is een grote prijsdaling bespaard gebleven.


Dubbele agenda

Het verkoopadvies van Goldman Sachs komt echter in een heel ander daglicht te staan, nu blijkt dat de bank massaal aandelen GLD heeft gekocht tijdens de prijsdaling van goud! In het tweede kwartaal van dit jaar, toen de goudprijs naar een dieptepunt van $1.180 per troy ounce zakte, was het Goldman Sachs die met open armen aandelen GLD kocht van gefrustreerde beleggers.

De bank hield er een dubbele agenda op na. Eerst gaf ze klanten het advies om te verkopen en een paar dagen later kwam er geheel uit het niets een ongekend grote prijsdaling die goud $200 per troy ounce goedkoper maakte. De aandelen GLD die beleggers volgens Goldman Sachs moesten verkopen werden door diezelfde bank in een recordtempo opgekocht. In het tweede kwartaal voegde Goldman Sachs 3,7 miljoen aandelen van het ETF aan haar positie toe. De bank kocht ook de aandelen van John Paulson, die de helft van zijn positie in GLD onlangs van de hand deed.

Goldman Sachs haalt goud uit GLD

Een bank als Goldman Sachs heeft de mogelijkheid om aandelen GLD te ‘verzilveren’. Door een mandje van 100.000 aandelen aan te bieden aan de beheerder van het GLD ETF kan ze het equivalent aan fysiek goud opvragen uit het fonds. Dat gebeurde dan ook massaal, zoals we destijds al lieten zien op Marketupdate. Sinds begin april is de totale goudvoorraad van het fonds gekrompen van 1.220 tot ongeveer 920 ton, een daling van 300 ton (of ongeveer 25%). Goldman Sachs was waarschijnlijk één van de banken die aandelen GLD omwisselden voor fysiek goud.

Goldman Sachs kocht aandelen GLD

Goldman Sachs kocht aandelen GLD terwijl beleggers het advies kregen om te verkopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.