Regering Egypte belemmert export van goud

De Egyptische douane kondigde aan dat het alle export van goud van Centamin Plc., de grootste goudmijn van het land, eerst zal laten goedkeuren door het Ministerie van Olie. Ambtenaren van de douane beweerden dat de onderbreking van de goudexport van 'procedurele aard' is en dat alleen het ministerie van Olie kan beslissen over de voortzetting van de export van het goud.

“De douane heeft onze laatste zending van goud vertraagd, maar wij geloven dat daar geen enkele reden voor is. We beschikken over alle documenten die de Egypt Mineral Resource Authority (EMRA) van ons eist. We denken dat dit slechts een bureaucratische kwestie is en verwachten daarom aankomende week opheldering”, zo verklaarde Andy Davidson van de PR-afdeling van Centamin Plc. tegenover een joualist van Ahram Online.

Het Egyptische Ministerie van Olie en de EMRA hebben in december vorig jaar nog toegezegd dat ze de goudexport zouden toestaan, nadat er eerder al een belemmering was met betrekking tot de export van goud. Het bedrijf Centamin Plc. zegt zich nog geen zorgen te maken: “We zitten in elk geval nog binnen onze normale cyclus van goudexport en we verwachten dat de belemmering geen invloed zal hebben op onze bedrijfsvoering, omdat er nog genoeg werkkapitaal beschikbaar is”.

Centamin Plc., de grootste goudmijn van het land, moest in oktober en december van vorig jaar de productie al eens stilleggen, vanwege geschillen met de Egyptische regering ten aanzien van de aanvoer van diesel en de export van goud. Volgens de USGS had Egypte in 2010 een  totale goudproductie van 2.590 kilogram, waarvan het overgrote deel afkomstig was van de mijnen van Centamin Plc.

Goudmijn van Centamin Plc in Egypte (Bron: Centamin Plc.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.