Tekort aan geld legt goudmarkt India lam

Door een tekort aan geld zal er dit jaar opnieuw minder goud gekocht worden in India, zo verwachten de World Gold Council en de All India Gems & Jewellery Trade Federation. In november besloot de Indiase regering alle bankbiljetten van 500 en 1.000 roepie uit omloop te halen, waardoor meer dan 80% van al het cash geld in omloop onbruikbaar werd. Daardoor hebben Indiërs nu minder contant geld om goud te kopen, een probleem dat verstrekt wordt door het feit dat de meeste juweliers nog niet met elektronische betalingen overweg kunnen.

Volgens cijfers van de centrale bank hebben bijna 600 miljoen Indiërs helemaal geen toegang tot een bankrekening. Meer dan 90% van alle transacties in het land wordt met contant geld afgerekend. Door alle oude bankbiljetten uit omloop te halen en slechts gedeeltelijk te vervangen door nieuwe biljetten is een grote schaarste aan geld. Het geld dat mensen nog hebben gebruiken ze liever voor de meest noodzakelijke uitgaven.

Volgens cijfers van de Indiase Mahindra Bank zal India dit jaar ongeveer 350 tot 400 ton goud importeren. Dat is veel minder dan de 575 ton van vorig jaar en bijna de helft minder dan de gemiddelde jaarlijkse import van goud in de periode van 2010 tot 2015. Het lijkt erop alsof de Indiase regering eindelijk een effectieve manier gevonden heeft om goud kopen te ontmoedigen.

india-gold-demand-collapse

Vraag naar goud in India daalt verder in 2017 (Grafiek van Bloomberg)

India voert ‘War on gold’

De Indiase overheid voert al jaren een actief beleid om de vraag naar goud omlaag te brengen. In 2012 en 2013 werd de importheffing op goud naar 10% verhoogd. Ook experimenteerde de overheid met een importquotum, waardoor er nauwelijks edelmetaal geïmporteerd kon worden. Ook deze maatregel bleek niet te werken, omdat er steeds meer goud gesmokkeld werd.

In 2015 bundelden de regering en de centrale bank hun krachten en brachten ze nieuwe goudobligaties op de markt. Particulieren konden hun goud voor een langere periode inleveren bij een bank in ruil voor rente. Deze vergoeding was echter zo laag dat weinig Indiërs de moeite namen om hun goud in te leveren. Dit jaar kwam de regering met nieuwe regelgeving om juweliers dwars te zitten, namelijk een 1% belasting op alle gouden sieraden. De administratieve rompslomp van deze maatregel was voor juweliers reden om het werk enige tijd neer te leggen.

Al deze maatregelen waren weinig effectief in het ontmoedigen van goud. Veel effectiever was het besluit van de Indiase regering om alle grote bankbiljetten uit omloop te halen. Daardoor is er veel minder geld beschikbaar om goud te kopen. Volgens de India Bullion & Jewellers Association zal het nog zeker tot de tweede helft van dit jaar duren voordat juweliers zich aan de nieuwe omstandigheden hebben aangepast en elektronische betalingen mogelijk maken. Hoe die honderden miljoen Indiërs zonder bankrekening in de toekomst goud moeten kopen, dat blijft nog een groot vraagteken. Die moeten eerst aangesloten worden op elektronische betaalsystemen.

“In de afgelopen drie tot vier jaar heeft de goudsector het moeilijk door alle maatregelen van de overheid. Omdat de regering zich zorgen maakt over deze sector komt ze met steeds meer nieuwe maatregelen. We weten dus niet wat de overheid nog meer van plan is en wat ze in 2017 zal doen”, zo verklaarde Bachhraj Bamalwa van de All India Gems & Jewellery Trade Federation tegenover Bloomberg.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of bel +31(0)88-4688400. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders