Goud en zilver report (Week 15)

Volgens Kitco kan de prijsdaling toegschreven worden aan technische verkopen, vooral door partijen die met een stoploss werken en daar doorheen gezakt zijn. Het is een liquidatiegolf die we al lang niet meer gezien hebben. Ook het GLD fonds zag beleggers naar de uitgang vluchten. Had het fonds eind december vorig jaar nog 1.353,35 ton goud in de kluis liggen, op 12 april 2013 was dat nog maar 1.181,42 ton. In een paar maanden is er dus 170 ton goud losgeweekt uit het grootste goud-ETF van de wereld. Het  aandeel GLD verloor vandaag 4,7% van haar waarde, een aderlating voor beleggers die dachten even snel te kunnen profiteren van de lagere goudprijs. Het afgelopen half jaar is de goudprijs gezakt van een piek van €1.362 naar €1.131, een daling van 17%. Het verlies is voor zilverbeleggers mogelijk nog groter, de prijs zakte van €845 per kilo in november 2012 naar €639 vandaag. Dat is een daling van 24,4% in minder dan een half jaar tijd!

Week 15

De afgelopen week zakte de goudprijs van €1.224 naar €1.131 (-7,59%) en ging de zilverprijs van €680 naar €640 (-5,88%). Voor het eerst sinds lange tijd deed goud het slechter dan zilver, want normaal gesproken reageert juist het grijze metaal sterker op dit soort koersbewegingen. De ratio tussen goud en zilver zakte van 58,64 eind vorige week naar 56,89 vandaag. In dollars waren de verliezen van gelijke omvang. De goudprijs ging van $1.581,80 naar $1.478,10 per troy ounce (-6,55%) en de zilverprijs ging van $27,18 naar $26,06 per troy ounce (-4,1%).

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Waarom daalt goud en zilver?

Deze vraag is op verschillende manieren te beantwoorden. Als eerste moeten we ons helder voor de geest halen over welke prijs we het eigenlijk hebben als we praten over goudprijs en zilverprijs. Dat zijn namelijk niet de prijzen die tot stand komen door aankopen en verkopen van fysiek edelmetaal. De spotprijs – waarop de winkelprijzen van het fysieke metaal gebaseerd is – komt tot stand op een markt waar vrijwel uitsluitend beloftes verhandeld worden. Dit soort claimbewijzen kunnen in zeer ruime mate verstrekt worden, zo lang de kopers ervan genoegen nemen met winsten en verliezen in dollartermen. De goudprijs zakt niet alleen als er opeens veel meer contracten voor toekomstige levering worden aangeboden, maar ook als kopers hun interesse in dezelfde contracten verliezen.

Een partij die zijn papieren long positie goud op de termijnmarkt van de hand doet en vervolgens de markt op gaat om fysieke goudbaren en munten te kopen zal in theorie bijdragen aan een lagere goudprijs en een hogere premie op goud. Datzelfde geldt voor zilver. Een daling van de prijs hoeft dus helemaal niet negatief te zijn voor de markt. Het geeft slechts weer hoe levendig de handel is in de markt waar papieren beloftes verhandeld worden door producenten, handelaren en speculanten. Deze markt wordt in leven gehouden door marktparticipanten die hun fysieke long/short positie willen afdekken en door grote en kleine speculanten die denken een slaatje te kunnen slaan uit stijgende of dalende prijzen van goud of zilver.

Zodra men uit 'papier' stapt en het fysieke edelmetaal verkiest zal dat haar weerslag hebben op de prijs van het fysieke metaal. In eerste instantie daalt die gewoon mee met de spotprijs, totdat een moment bereikt wordt waarop er tekorten en wachttijden gaan ontstaan. Net als in iedere andere markt zullen de partijen die dan nog wel fysiek edelmetaal kunnen leveren hun premies gaan verhogen. Hoe grote de schaarste aan fysiek edelmetaal, hoe verder die premie zal oplopen. Dat staat geheel los van wat de 'goudprijs' of 'zilverprijs' doet. Die kan nog verder dalen, maar als die daling alleen maar meer kopers aantrekt voor fysiek edelmetaal zal het tekort alleen maar groter worden. Marketupdate heeft uit haar bronnen veomen dat de levertijden van zowel goud als zilver oplopen en dat het aanbod van scherp geprijsd goud en zilver aan het opdrogen is.

Misschien zult u denken: Hoe lang kunnen winkels nog fysiek metaal leveren op basis van de prijs van een belofte op fysiek edelmetaal? Het antwoord laat zich raden… Uiteindelijk is een dergelijke situatie onhoudbaar, mits er een grote vraag blijft bestaan naar fysiek goud (of zilver).

Fundamentals sterk

De fundamentele redenen om fysiek goud aan te houden zijn nog steeds aanwezig. Denk aan het ruime monetaire beleid van centrale banken, de negatieve reele rente, de oplopende schulden die feitelijk niet afgelost kunnen worden en het feit dat centrale banken netto weer kopers zijn geworden van goud. Landen als India en China, die samen een aanzienlijk gedeelte van het jaarlijkse goudaanbod opkopen, blijven dat vooralsnog doen.

Dit weekend zal Marketupdate meer aandacht besteden aan het fenomeen 'goudprijs'. Die kan namelijk nog veel verder zakken, zonder dat u zich daar direct zorgen om hoeft te maken. Mits u het metaal fysiek in uw bezit heeft, want dat is waar het uiteindelijk om gaat in deze wilde achtbaanrit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.