Beleggers stappen massaal uit het GLD goudfonds

De hoeveelheid goud in het fonds, dat ook wel GLD genoemd wordt, is in een korte tijd gezakt naar het laagste niveau in zes maanden tijd. In februari kromp de goudpositie van het fonds met maar liefst 70 ton naar 1.258,4 ton. Een dergelijk grote uitstroom van edelmetaal heeft het fonds al lang niet meer gezien. Reuters sprak met Dominic Schnider, analist van UBS Wealth Management. Volgens Schnider is het momenteel moeilijk om mensen over te halen goud te kopen.

Door de robuuste economische cijfers uit de grootste economieën van de wereld hebben aandelenmarkten wereldwijd een sterke stijging laten zien. De S&P 500 index is dit jaar al met 6% gestegen, terwijl de goudprijs bijna 5% lager staat dan aan het begin van dit jaar. Volgens Schnider zijn de economische vooruitzichten verbeterd en blijft de inflatoire druk voorlopig nog beperkt. Daardoor is goud volgens hem minder aantrekkelijk geworden als hedge tegen inflatie.

“Het monetaire beleid blijft soepel, de economische groei is redelijk en er blijft een opwaartse druk op de prijzen – dat is positief voor goud. Maar de inflatie is er (nog) niet en die moet oplopen voordat we hogere goudprijzen kunnen zien”, aldus Schnider.

Goud-ETF's

In december bereikte het SPDR Gold Trust nog een record van 1.353,35 kilo goud onder beheer. Het GLD fonds alleen is al goed voor de meer dan de helft van al het fysieke goud dat wereldwijd in handen is van de ETF's die persbureau Reuters volgt. Sinds die piek heeft het ETF al 7% van haar goud verkocht. Volgens Reuters waren alle ETF's wereldwijd op 26 februari in het bezit van ongeveer 2.267 ton aan fysiek goud.

George Soros verkocht recent zijn aandeel in het GLD. John Paulson, de grootste aandeelhouder in het fonds, blijft nog wel vasthouden aan zijn positie. Volgens analisten verkopen mensen hun positie in het GLD omdat ze een korte termijn strategie hanteren of omdat ze de verliezen willen beperken. Volgens analist Tom Kendall van Credit Suisse zagen we een verkoop in GLD vaak gepaard gaan met een stijging in de 'allocated' goudpositie van beleggers. Hij kon geen indicatie vinden dat beleggers dat nu opnieuw deden. Kendall voegde eraan toe dat de verkoop in het GLD breed gedragen werd onder beleggers.

De goudprijs in dollars staat vandaag de dag bijna 17% lager dan het oude record van $1.920 per troy ounce in september 2011. Speculanten zijn ook minder optimistisch geworden over goud, want het laatste COT-report van toezichthouder CFTC liet zien dat de speculatieve long positie in goud op het laagste punt staat sinds eind 2008.

Beleggers doen posities in GLD van de hand

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *