goldbars-deutscheDe goudprijs in euro’s is vandaag gestegen naar het hoogste niveau in drie maanden tijd. Op het moment van schrijven staat de koers op €1.039,20 per troy ounce / €33.385 per kilo, een niveau dat we op 17 juli voor het laatst gezien hebben. In de zomer daalde de prijs nog, omdat beleggers rekening hielden met een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank.

Toen duidelijk werd dat de Federal Reserve de rente toch niet ging verhogen besloten beleggers weer positie te nemen in het gele metaal. Sindsdien is de goudprijs in euro’s met 6% gestegen. Omdat de dollar sindsdien iets zwakker is geworden steeg de goudprijs in deze valuta sindsdien zelfs met meer dan 7%.

goudprijs-stijging

Goudprijs breekt door 200-daags gemiddelde

Bloomberg merkte op dat de goudprijs inmiddels weer boven het 200-daags gemiddelde staat. Zorgen over wereldwijde groeivertraging en de realisering dat de Federal Reserve de rente nog langer laag zal houden waren volgens Eddie Walt van Bloomberg de oorzaken voor de stijging van de goudkoers in de afgelopen weken.

“Onzekerheid over de renteverhoging door de Federal Reserve, waarschuwingen van verschillende autoriteiten voor een nieuwe recessie en onzekerheid op de aandelenmarkt zorgden de afgelopen weken voor een vlucht richting goud”, zo verklaarde Sander Noordhof van Goudstandaard tegenover Marketupdate.

“Dat goud door het 200-daags gemiddelde gebroken is zegt veel over het korte termijn sentiment ten aanzien van goud. Het edelmetaal heeft er al een tijdje niet meer zo levendig uit gezien als nu”, zo verklaarde Dan Smith van Oxford Economics tegenover Bloomberg. Ook de zwakkere dollar en een aantrekkende vraag vanuit China en India zijn volgens Bob Takai van Sumitomo Corp. Global Research positief voor goud. De dollar staat momenteel dicht bij het laagste niveau in meer dan drie maanden tijd.

Dat beleggers meer goud kopen blijkt ook uit de toenemende voorraden van goud-ETF’s. De voorraden bereikten woensdag een niveau van 1537,7 ton, het grootste volume sinds juli.

goud-200daags-gemiddelde