China importeert ook goud via Beijing

Reuters schrijft dat Chinezen binnenkort ook rechtstreeks goud kunnen importeren via Beijing. Daarmee zou de Chinese hoofdstad na Shenzhen en Shanghai de derde stad worden waar goud rechtstreeks ingevoerd mag worden. Tot op heden wordt het meeste edelmetaal via Hong Kong naar Shenzhen geïmporteerd, maar omdat deze transacties allemaal worden vastgelegd opent China rechtstreekse importroutes die maskeren hoeveel goud er daadwerkelijk China binnen komt.

China publiceert geen volledige importcijfers voor goud, omdat ze haar activiteiten op dit gebied het liefste geheim wil houden voor de rest van de wereld. Er zijn weliswaar cijfers bekend van de hoeveelheid goud die van Hong Kong naar China geëxporteerd wordt, maar dit is geen totaalcijfer voor de hele Chinese markt. Ook de cijfers van de Shanghai Gold Exchange (SGE) geven slechts een benadering van het totale volume dat jaarlijks in China verhandeld wordt.

Directe import van goud

Het lijkt er dus op dat China haar goudtransacties verder wil afschermen van de buitenwereld, want er zijn geen officiële cijfers bekend van de hoeveelheid goud die rechtstreeks geïmporteerd wordt via Shenzhen, Shanghai of Beijing. Met de opening van een nieuw rechtstreeks importkanaal kan China een groter gedeelte van de importen ‘onder de radar’ houden. Eind vorig jaar schreven we op Marketupdate ook al over directe import van goud via Shanghai. Volgens Global Trade Information Services werd er vorig jaar in totaal 194 ton goud rechtstreeks geïmporteerd, een cijfer dat in november vorig jaar nog op 131 ton lag.

Er zijn verschillende verklaringen voor de toenemende import van goud via Hong Kong. Reuters citeert een anonieme bron die zegt dat China haar import van het gele metaal niet te transparant wil maken en dat er om die reden alternatieve importkanalen gevonden worden. Een andere bron wijst erop dat de route Hong Kong – Shenzhen niet altijd optimaal is, omdat Shenzhen vooral goud afneemt voor de productie van juwelen. Shanghai en Beijing zouden betere importkanalen zijn voor het edelmetaal dat in de vorm van goudbaren en munten het land binnen komt. Shanghai is een belangrijke locatie geworden voor de opslag van edelmetalen in China.

Volgens analist Philip Klapwijk kan de sterke groei van de Chinese goudmarkt in 2012 en 2013 gerelateerd worden aan aankopen van de Chinese centrale bank. Ook zou China extra goud importeren voor de financiering van grondstoffendeals, aldus Klapwijk. we zijn benieuwd wat voor deals dat zijn…

Lees ook:

"China importeert ook rechtstreeks goud via Beijing"

“China importeert ook rechtstreeks goud via Beijing”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders