De goudprijs bereikte donderdag het hoogste niveau in meer dan drie jaar tijd, nadat de Federal Reserve bekendmaakte dat de rente nog langdurig laag zal blijven. De Amerikaanse centrale bank temperde de verwachting ten aanzien van een mogelijke renteverhoging, waardoor goud weer in de belangstelling kwam te staan als veilige haven.

In euro’s steeg de goudprijs met meer dan 2% naar het hoogste niveau sinds april 2013. De prijs van een kilo bereikte een niveau van €37.875. Dat is omgerekend bijna €1.180 per troy ounce, het standaardgewicht voor de meeste gouden beleggingsmunten. Een troy ounce is 31,1 gram.

De goudprijs in dollars tikte donderdag de $1.310 per troy ounce aan, het hoogste niveau sinds augustus 2014. Sinds het begin van dit jaar is de goudprijs in dollars met meer dan 22% gestegen. In euro’s staat de koers van het edelmetaal 18% hoger dan begin dit jaar.

Federal Reserve

De goudprijs schoot deze week omhoog door de persconferentie van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Fed-voorzitter Janet Yellen liet weten dat de rente nog een langere periode laag zal blijven, terwijl beleggers eerder nog anticipeerden op een geleidelijke renteverhoging. Een lage rente maakt goud aantrekkelijker, omdat alternatieve beleggingen als obligaties dan minder opleveren.

Analiste Georgette Boele van de ABN Amro sprak eerder dit jaar al van een nieuwe opwaartse trend in de goudmarkt. De bank verhoogde haar koersdoel voor goud dit jaar naar $1.370 per troy ounce en denkt dat het edelmetaal in 2017 een koers van $1.450 zal bereiken. Ook analiste Solita Marcelli van JP Morgan ziet een trendverandering in de goudmarkt. Door de negatieve rente wordt goud kopen steeds aantrekkelijker. JP Morgan denkt dat de goudprijs dit jaar naar $1.400 per troy ounce kan stijgen.

‘Brexit’

De goudprijs lift ook mee op de onzekerheid rondom de Brexit, het mogelijke vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Het referendum wordt pas op 23 juni gehouden, maar beleggers zijn nu al aan het voorsorteren richting veilige havens als edelmetalen en staatsobligaties. Duitsland kan deze week voor het eerst 10 jaar lenen tegen een negatieve rente, terwijl Zwitserland zelfs 30 jaar geld kan ophalen zonder rente te betalen.

Volgens verschillende analisten en handelaren die door Bloomberg ondervraagd werden kan de prijs van het edelmetaal bij een Brexit verder stijgen tot $1.350 per troy ounce. Maar kiest de meerderheid van de Britse bevolking ervoor om binnen de EU te blijven, dan is ook een prijsdaling richting $1.250 per troy ounce mogelijk. In Britse ponden is de goudprijs de afgelopen zes maanden al bijna 30% gestegen.

Beleggers stappen in

De stijgende prijzen van goud en zilver gaan gepaard met een instroom van speculatief geld. Beleggers breiden hun positie in zogeheten exchange traded funds (ETF’s) uit, dat zijn fondsen die aandelen uitgeven en goud of zilver als onderpand aanhouden voor beleggers.

De totale voorraad van goud-ETF’s steeg deze week naar het hoogste niveau sinds oktober 2013. De totale positie in zilver bereikte met 20.227 ton zelfs op het hoogste niveau ooit. Ook bekende hedgefondsmanagers stappen weer in goud, zoals George Soros, David Einhorn, John Paulson en Stanley Druckenmiller.

Ook bij Goudstandaard, een van de grootste edelmetaalhandelaren in Nederland, is de laatste weken een zeer duidelijke stijging zichtbaar van het aantal mensen dat investeert in fysiek goud en zilver.